Історичний пакет: союзники передадуть Україні нові системи Patriot та боєприпаси для NASAMS

23:40, 11.07.2024

Президент США в урочистому виступі наголосив, що рішення США є "історичним". (facebook.com/POTUS)

Пентагон розкрив подробиці змісту чергового пакета військової допомоги Україні на суму 225 млн доларів, який президент США Байден вже назвав історичним під час виступу на саміті НАТО у Вашингтоні.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у повідомленні Міноборони США в ніч на 12 липня.

 

Зазначається, що новий пакет військової допомоги США надаватиметься в межах механізму PDA (Presidential Drawdown Authority), який передбачає постачання зброї безпосередньо зі складів американської армії.

 

Пакет містить одну батарею зенітно-ракетного комплексу Patriot, про надання якого раніше оголосив Джо Байден.

 

Він також містить боєприпаси для систем NASAMS і HIMARS, зенітні ракети Stinger, 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди, ракети TOW, протитанкові комплекси Javelin та AT-4, боєприпаси для стрілецької зброї, підривні боєприпаси та запчастини.

 

Перед тим Байден заявив на саміті Альянсу, що держави-члени НАТО взяли на себе зобов’язання щодо надання Україні нових систем протиповітряної оборони.

 

Президент США в урочистому виступі наголосив, що рішення США є "історичним".

 

"Сьогодні я оголошую про історичне надання Україна систем протиповітряної оборони", – заявив він. – "США, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Італія нададуть Україні п’ять додаткових систем стратегічної протиповітряної оборони, а у найближчі місяці США нададуть Україні десятки додаткових тактичних систем ППО".

 

Також господар Білого дому нагадав про раніше оголошені зобов’язання допомагати із постачанням протиракет. "США забезпечать, щоби під час постачання ракет-перехоплювачів Україна отримувала їх поза чергою", – заявив він.

 

Як повідомляла «УМ», під час саміту у Вашингтоні Столтенберг заявив, що НАТО  нарощує співпрацю з Україною.

 

Також прем’єр Японії Фуміо Кісіда запевнив, що його країна продовжить підтримувати Україну у співпраці з НАТО.