Євросоюз призупинив процес інтеграції Грузії

12:14, 09.07.2024

посол Європейського Союзу у Грузії Павло Герчинський оголосив невтішну новину від ЄС.

Відбулося зупинення процесу вступу Грузії до ЄС.

 

Як інформує УМ, про це повідомив посол Європейського Союзу у Грузії Павло Герчинський журналістам на дводенній міжнародній конференції, що проходить у Тбілісі, передають «Ехо Кавказу» і SOVA.

 

Усе через ухвалений парламентом Грузії закон про «іноагентів», який дублює російський. Він змушує медіа й організації з часткою іноземного капіталу звітувати, а також дає право Мінʼюсту влаштовувати перевірки з подальшими штрафами. Також на призупинення інтеграції вплинула антизахідна та антиєвропейська риторика з боку влади Грузії, яка, за словами Герчинського, абсолютно несумісна з декларованою метою вступу до Євросоюзу.

 

Для лідерів ЄС наміри нинішнього уряду Грузії сьогодні незрозумілі, зауважив посол.

 

Герчинський також оголосив, що Євросоюз заморозив €30 мільйонів, виділених на підтримку Сил оборони Грузії.

 

«Що стосується співпраці у сфері безпеки та оборони, на жаль, ми змушені повідомити вас, що лідери [ЄС] також вирішили заморозити гроші, виділені на підтримку Сил оборони Грузії в рамках Європейського фонду миру (EPF) [...]. І це лише перший крок, будуть й інші кроки. Наша пряма допомога уряду Грузії буде скорочена, і ми намагатимемося перекласти цю пряму допомогу уряду на громадянське суспільство та засоби масової інформації. Про це було оголошено після зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі», — цитує слова Герчинського SOVA.

 

Грузія у березні 2022 року подала заявку на вступ до ЄС — за кілька тижнів після того, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. В грудні 2023 року Грузія набула статусу кандидата і мала розпочати низку реформ.

 

Правляча партія «Грузинська мрія» 8 квітня 2024 року зареєструвала в парламенті проєкт про «іноземних агентів», а вже 14 травня парламент Грузії остаточно ухвалив цей законопроєкт, попри опір опозиції і масові протести в столиці із сутичками. Цей документ передбачає створення спеціального реєстру, в якому будуть вказані всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються з-за кордону більш ніж на 20%. Вони мають публікувати річний фінансовий звіт — інакше отримають штрафи і перевірки.

 

США і Євросоюз засудили рішення парламенту. В ЄС заявили, що ухвалений закон фактично зупиняє інтеграцію Грузії. США ж оголосили про «всебічний перегляд» двостороннього співробітництва з Грузією через придушення демократичних свобод.

 

Нагадаємо, що 6 червня США ввели візові санкції проти причетних до ухвалення закону про «іноагентів» і розгону протестів у Грузії, а у липні відклали військові навчання з країною.

 

Як повідомляла УМ, спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про «іноагентів».