У рф відбувається деградація освіти та науки - розвідка Британії

12:59, 08.07.2024

Московський державний університет також опустився в рейтингу й тепер посідає 420-те місце.

У розвідці Великбританії проаналізували, як на стан освіти та науки у Росії вплинуло рішення Кремля взяти університети під свій контроль.

 

Як інформує УМ, про це сказано у «свіжому» розвідувальному огляді Міноборони Британії за 8 липня у соцмережі Х.

 

Відомство звернуло увагу на ухвалене 19 червня Вченою радою Європейського університету в Санкт-Петербурзі рішення закрити факультет політичних наук.

 

Аналітики зазначають, що університет був центром академічної свободи, а отже, подразником для Кремля після повернення правителя РФ Володимира Путіна на посаду президента в 2012 році та широкомасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

 

"Влада запровадила обов'язковий курс з основ російської державності та звільнила деяких викладачів, які критикували війну. Різні університети закрили програми навчання, які Кремль може вважати підривними", – йдеться в огляді.

 

Розвідка вказала, що ізоляція з початку війни, ймовірно, завдала шкоди російській науці та посилається на дослідження журналу Nature, що за останні 12 місяців Академія наук РФ опустилася на 23 місця, з 71-го на 94-те.

 

Водночас, зауважує відомство, Московський державний університет також опустився в рейтингу й тепер посідає 420-те місце.

 

"Дискусії на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі, що відбувся наприкінці червня, пропагували більш мракобісний підхід до освіти, а деякі учасники критикували ідею вивчення іноземних мов та підтримували заміну "антидержавних" підручників", – резюмує розвідка.

 

Нагадаємо, що раніше британське Міноборони зазначило, що росія посилює блокування VPN-сервісів та прагне вимкнути інтернет-телефонію задля обмеження доступу громадян до правдивої інформації та більшого стеження за ними.

 

В одному зі своїх попередніх розвідувальних оглядів про російсько-українську війну Міноборони Британії оцінило, як Росія викрадає з окупованих частин України мінерали і корисні копалини.

 

Також нещодавно розвідка Британії стверджувала, що в росії вдаються до правового переслідування мігрантів, в основному з Центральної Азії, щоб змусити їх вступити у збройні сили та воювати в Україні.

 

Крім того, розвідка оцінила ризики для російського уряду у зв’язку з практикою відправляти в’язнів на війну проти України.

 

Як повідомляла УМ, Повістка в обмін на диплом: у рф випускникам погрожують буцегарнею.