Завадили ліцензії: «Українська біржа» припинила роботу

12:46, 08.07.2024

Біржею подано до суду заяву про забезпечення позову шляхом зупинення дії Постанови НКЦПФР .

«Українська біржа» 8 липня припинила свою роботу через анулювання ліцензій

 

Як інформує УМ, про це йдеться в повідомленні пресслужби біржі.

 

«Повідомляємо вам, що біржею подано до Київського окружного суду міста Києва позовну заяву про визнання протиправною і скасування постанови НКЦПФР від 5 червня 2024 року про застосування заходів впливу контрольного характеру у вигляді анулювання ліцензій.

 

Також біржею подано до суду заяву про забезпечення позову шляхом зупинення дії постанови НКЦПФР від 5 червня 2024 року про застосування заходів впливу контрольного характеру до набрання судовим рішенням у справі законної сили.

 

 Станом на ранок 8 липня нам не відомий результат розгляду судом заяви про забезпечення позову, тому сьогодні, 8 липня, торги не проводяться», — йдеться в повідомленні.

 

Нагадаємо, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) повідомила, що відкликала ліцензії АТ «Українська біржа» у зв’язку з порушенням профільного законодавства.

 

Зазначається, що встановлено факт, що ліцензіат, власник істотної участі у ліцензіаті має серед власників істотної участі особу, до якої застосовано санкції відповідно до Закону України «Про санкції».

 

Так, до АТ «Українська біржа» Нацкомісією здійснено захід впливу контрольного характеру у вигляді анулювання ліцензій на провадження діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

 

Варто зауважити, що єдиною особою, яка має істотну участь в капіталі біржі є Тимур Турлов, який через компанію Freedom Holding Corp. володіє 24,26% акцій «Української біржі». А міноритарним акціонером цієї компанії (2,49%), через «Сбербанк росії» та ланцюжок офшорних компаній, є Мінфін рф.

 

Ще у жовтні 2022 року указом президента Володимира Зеленського було введено в дію рішення РНБО про запровадження проти нього п’ятирічних санкцій. Серед обмежень — блокування активів.

 

Як повідомляла УМ, Держбюджет України поповнився 32 мільйонами гривень - це конфісковані кошти підсанкційних осіб.