На росії запровадять «туристичний податок»

11:05, 07.07.2024

Один із курортів Краснодарського краю рф.

Замість "курортного збору" в росії може з'явитися "туристичний податок". Новий податок планується запровадити вже наступного року.

 

Із такою ідею виступило Міністерство фінансів рф.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Moscow Times.

 

Спочатку ставка складе 1% вартості проживання, але надалі вона збільшуватиметься на один процентний пункт і до 2029 року складе вже 5%.

 

Згідно з проєктом, податок сплачуватиметься з виручки від реалізації послуг розміщення, яка зазвичай становить від 60-75% до 90% від усієї виручки готельного або іншого засобу розміщення.

 

Виплачуватиметься новий податок до бюджету за місцем знаходження готелів. Автори ініціативи вважають, що таким чином регіони матимуть додаткові кошти для розвитку.

 

Втім, зазначається, що це неминуче спричинить підвищення цін на номери.

 

Новий податок, у разі схвалення, прийде на зміну "курортному збору". Спочатку "курортний збір" було запроваджено в Росії в пілотному режимі навесні 2018 року. Його дія поширювалася на чотири регіони: Алтайський, Краснодарський та Ставропольський краї, а також на окупований український Крим.

 

Збір було створено з метою отримання додаткових коштів у розвиток туристичної інфраструктури. У кожному з перерахованих регіонів було встановлено свою ставку збору, яка варіювалася від 10 руб. до 50 руб. на добу з одного відпочиваючого.

 

У 2021 році експеримент зі стягування курортного збору було продовжено до 31 грудня 2024 року. У 2023 році російська влада вирішила поширити "курортний збір" на всю територію рф.

 

Наприкінці червня повідомлялося, що в уряді росії готують підвищення ставки ввізного мита на вино з "недружніх" країн з 20% до 25% із серпня 2024 року.

 

Уряд росії активно шукає нові джерела наповнення федерального бюджету через зростання видатків на війну проти України. Частка військових видатків у бюджеті росії на 2024 рік може стати рекордною з останніх років існування Радянського Союзу і вперше у новітній історії перевищить видатки на соціальні програми.

 

На фінансування напрямку "національна оборона" планується спрямувати 29,3% усіх видатків російського бюджету або 10,7 трильйона рублів, що еквівалентно 6% ВВП. У 2023 році витрати за цим напрямком були заплановані на рівні 6,4 млрд рублів.

 

Водночас на "соціальну політику" планується виділити 7,71 трлн рублів або 21,1% всіх витрат. Це найнижча частка щонайменше з 2011 року. У середньому за 2015-2021 роки частка соціальної політики у видатках федерального бюджету становила 28%.

 

Як повідомляла УМ, рросійський уряд шукатиме гроші на війну.