Декомунізація: Київрада вилучить з публічного простору 53 пам’ятні об’єкти

12:30, 06.07.2024

Радянський танк на Берестейському проспекті у Києві неодноразово розмальовували. (Фото з відкритих джерел)

Київська міська рада визначила ще 53 пам’ятники і знаки, що відображають радянські та російські пропагандистські наративи і містять недостовірну історичну інформацію.

 

Відтак, ці об’єкти внесли до Переліку пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою Росії та СРСР, що підлягають усуненню з публічного простору міста.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Київради.

 

Так, заступниця голови КМДА, депутатка Київради Ганна Старостенко каже:
 
«У зв’язку з численними воєнними злочинами окупантів, здійснених під час нинішнього етапу російсько-української війни, в українському суспільстві справедливо загострилось сприйняття монументів та об’єктів топоніміки, що стосуються російської історії та культури. У такий складний час ми маємо прибирати з публічного простору об’єкти, що нагадують про срср, рф.
 
Наразі вже чимало зроблено: переосмислено Арку Дружби народів, яка тепер має назву Арка Свободи українського народу, демонтовано багато пам’ятників, зокрема Щорсу, Пушкіну. Але робота має продовжуватися».

 

Зокрема, 30 об’єктів підлягають вилученню з публічного простору. Серед них пам’ятник "Радянський танк" на проспекті Берестейському, 52/2;

чотири башти від радянських танків, що встановлені на честь радянських танкістів, та перебувають на території київських шкіл;

барельєф, який залишився після демонтажу пам’ятника Володимиру Леніну біля станції метро "Театральна";

три пам’ятники російському та радянському науковцю Івану Павлову за адресами: вул. Госпітальна, 24-А, вул. Шовковична, 39/1, вул. Кирилівська, 103.

 

23 об’єкти підлягають збереженню з вилученням окремих елементів композиції, корекції тексту або окремих його частин. Серед них є пам’ятник радянським льотчикам на вул. Лісова, 56 – пропонується викласти текст українською мовою, замінити пам’ятний напис із радянського на сучасний, з присвятою українським льотчикам, які полягли в роки Другої світової війни.

 

Також вирішено на пам’ятнику загиблим викладачам і студентам КДХІ (Вознесенський узвіз, 20) згадку про "Велику Вітчизняну війну" замінити на "Другу світову війну", цифри "1941-1945" – на "1939-1945", формулювання "німецько-фашистські загарбники" змінити на "нацистські загарбники".

 

Окрім цього, буде змінено деталі на пам’ятниках загиблим співробітникам трамвайного депо (вул. Дегтярівська, 4) та учасникам оборони Києва в Голосіївському парку.

 

Як повідомляла "УМ", в рамках декомунізації та деколонізації Верховна Рада перейменує 83 населених пункти