Чарльз ІІІ «благословив»: лейборист Кір Стармер став премʼєром Британії

16:21, 05.07.2024

Новий премʼєр Великої Британії лідер лейбористів Кір Стармер приймає вітання поблизу Букінгемського палацу. (Фото: соцмережа Х Politics UK (скриншот з відео))

58-м премʼєром Великої Британії офіційно став  лідер лейбористів Кір Стармер після того, як його призначив британський монарх Чарльз III.

 

Як інформує УМ, про це повідомило 5 липня Politics UK у соцмережі Х.

 

На парламентських виборах у Великій Британії перемогла опозиційна Лейбористська партія на чолі з Кіром Стармером, через що Ріші Сунак пішов з посади премʼєра, поступившись Стармеру.

 

Після оголошення результатів виборів Кір Стармер прибув до Букінгемського палацу зі своєю дружиною Вікторією на аудієнцію з Чарльзом ІІІ. Там Стармеру надали повноваження сформувати уряд від імені Його Величності.

 

Лейбористи востаннє вигравали вибори у 2005 році. На цих виборах вони здобули 410 місць у Палаті громад — один з найкращих результатів партії в історії.

 

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що йде у відставку. Він також матиме аудієнцію з королем Чарльзом III, щоб зробити це офіційно. Сунак подасть у відставку і з поста лідера Консервативної партії.

 

 

Криза в Британії загалом внутрішньополітична. Відверто проросійських сил серед британських партій і політиків, які можуть на щось впливати, немає. Тож за прогнозами навіть перемога Стармера на виборах мало що змінить — він ще в січні 2022 року, до вторгнення Росії, писав, що в будь-якому разі буде на боці України, а ще публічно виступає за надання Україні зброї та навчання наших військових у Британії.

 

Як повідомляла УМ, Сунак визнав поразку: у Британії вибори переконливо виграли лейбористи.