Земля в небезпеці: новий потужний вибух на Сонці може зруйнувати озоновий шар

14:19, 05.07.2024

Раз в тисячу років вибух на Сонці може бути потужнішим за звичайні сонячні бурі

Потужні вибухи, які можуть серйозно пошкодити озоновий шар Землі спалахують на Сонці раз на тисячу років. Це спричинить значні зміни в глобальному кліматі та підвищить ризик захворювань на рак.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі PNAS, передає The Conversation.

 

Сонце регулярно випромінює високоенергетичні частинки в так званих "подіях сонячних частинок". Зазвичай, магнітне поле Землі відштовхує ці частинки і таким чином захищає планету.

 

Однак приблизно раз на тисячу років вибух може бути набагато сильнішим за звичайні сонячні бурі.

 

"Ці вибухи частинок з поверхні Сонця можуть бути настільки потужними, що їх можна порівняти з прожектором, спрямованим у космос", – кажуть науковці.

 

Якщо такий вибух станеться, він може порушити роботу озонового шару більш ніж на рік. Озоновий шар захищає нас від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Без нього ультрафіолетове випромінювання може досягти поверхні Землі та пошкодити ДНК всіх форм життя на планеті.

 

"Висока інтенсивність ультрафіолетового випромінювання може перешкоджати росту рослин і процесу фотосинтезу, а також спричиняти підвищений рівень пошкодження ДНК у багатьох живих видів", – зазначають дослідники.

 

Для людей це може означати збільшення кількості випадків раку шкіри, ослаблення імунітету та проблем із зором. Наприклад, очі можуть постраждати вже через 30 хвилин впливу ультрафіолету.

 

Підвищений рівень ультрафіолетового випромінювання може зберігатися до шести років, що призведе до збільшення кількості випадків пошкодження ДНК на 40-50%.

 

Науковці підозрюють, що такий потужний сонячний вибух міг статися ще близько 42 200 років тому. Він міг вплинути на древні групи людей і навіть стати причиною зникнення неандертальців.

 

Нагадаємо, вчені за допомогою космічного корабля Solar Dynamics Observatory NASA зробили знімки велетенської сонячної плями під назвою AR3664. Зараз ця ділянка в 15 разів більша за Землю і продовжує рости.

 

Як повідомляла УМ, невгамовний «Хаббл» сфотографував галактику за 49 млн світлових років від Землі.