На Черкащині силовики затримали рекетирів, які вибивали гроші із сім’ї загиблого воїна ЗСУ

03.07.2024

СБУ затримала двох учасників злочинної групи на гарячому, коли їм передавали частину «данини». (Фото управління СБУ в Черкаській області.)

На Черкащині СБУ та поліція взяли злочинну групу, яка тероризувала і намагалась тримати в страху жителів Черкас. Серед потерпілих — родичі загиблих українських воїнів.
 
Як повідомили «УМ» в управлінні СБУ в Черкаській області, задокументовано факт вимагання 5 млн гривень з родини полеглого на фронті військовослужбовця ЗСУ.
 
Дізнавшись про те, що дружина військового та його 20-річний син отримали від держави грошову допомогу, учасники банди одразу вийшли на них, аби забрати свій «відсоток».
 
«Щоб залякати потерпілих, зловмисники переслідували сина загиблого воїна та погрожували зробити його інвалідом, а на матір чинили психологічний тиск через телефонні дзвінки», — розповідають у спецслужбі.
 
Окрім грошей, рекетири вимагали від потерпілих безпідставно визнати одного з них позашлюбним сином загиблого оборонця. Так вони хотіли створити власну схему ухилення від мобілізації, щоб у подальшому, прихопивши «вибиті» гроші, виїхати за кордон.
 
СБУ затримала двох учасників злочинної групи на гарячому, коли їм передавали частину «данини». За даними слідства, затриманими є місцеві кримінальники, які спеціалізувались на вимаганні неіснуючих боргів з мешканців обласного центру.
Затриманим уже повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, вчинене в умовах воєнного стану).
 
«Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна. Триває розслідування для встановлення фактів можливої причетності банди до вчинення інших особливо тяжких злочинів», — зазначають у СБУ.
 
Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Черкаській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури.