ГУР отримало багатофункціональні броньовані шведські катери CB90, фото

10:19, 25.06.2024

Катер CB90 Головне управління розвідки України. Червень 2024 р.

У розпоряджені ГУР відтепер броньованими катери CB90, які передані у межах мілітарної ініціативи «Сталевий фронт» компанії «Метінвест». Благодійники розповіли, що три катери CB90 коштували 165 млн гривень.

 

Як інформує УМ, про це повідомила ТСН.

 

«Ми доставляли їх сюди дуже довго, близько пів року, але сьогодні вони нарешті доставлені, і хлопці можуть виконувати бойові завдання», – розповіли представники «Метінвест».

 

Також бійці пройшли навчання для того, щоб правильно цими бойовими катерами володіти і розпоряджатися.

 

Катери CB90 призначені для виконання низки завдань. Вони можуть використовуватись для десантних операцій, спостереження за акваторією, а також виконувати роль патрульних катерів чи спеціальних плавзасобів вогневої підтримки.

 

 

«Катери добрі, дуже потужні. Вони будуть використовуватися для знищення ворога», – прокоментував представник ГУР.

 

Військовий швидкісний броньований десантний катер CB90 розроблений шведською компанією Dockstavarvet.

 

Його також можна використовувати для розвідки, мінування акваторій, спостереження та збору розвідданих. Для останнього на борту встановлена локаційна РЛС.

 

Катер здатен нести до 21 десантника у повному бойовому спорядженні або вантажі до 4,5 т. Десант розміщується у центральній частині катера під рубкою та під час висадки спішується через носову рампу. Завдяки малій осадці катер може виходити на непідготовлений берег.

 

CB90 озброєний трьома турелями, що розміщені позаду рубки та по одній на кожному борту. В них може бути встановлений великокаліберний 12,7-мм кулемет Browning M2HB або ж 40-мм автоматичний гранатомет. Крім того, для проведення ударних або диверсійних місій катер може бути озброєний легкими протикорабельними ракетами RBS 17 SSM (Hellfire), а також перевозити чотири морські міни вагою 2,8 т або шість глибинних бомб.

 

 

Бойовий катер оснащений двома дизельними двигунами потужністю 600 кВт та двома водометними рушіями, котрі дозволяють виконувати різкі маневри та розвивати швидкість до 45 км в мілководних прибережних водах.

 

Крім того, декілька десятків цих катерів мають надійти Україні також від уряду Нідерландів.

 

Як повідомляла УМ, Sea Baby вразили мінами 4 кораблі рф поблизу Криму.