Син міністра МВС Клименка мобілізувався до війська із зором «мінус 9»

11:08, 21.06.2024

Ігор Клименко під час інтерв’ю Радіо Свобода. (Фото Радіо Свобода)

Дорослий син міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, якому виповнилося 27 років і який має зір «мінус 9», мобілізувався до війська три місяці тому.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Клименко розповів у інтерв’ю Радіо Свобода.

 

«Мій син − йому виповнилось 27 років у лютому − і він одразу мобілізувався. Самостійно. Без повістки. Він пішов до ТЦК. Це було ще до прийняття закону. Ми ще не знали, які будуть зміни в правилах відбору, медичного відбору. Він готувався до цього, чесно кажучи, 4 місяці. Йому важко було з цивільного життя більш-менш вільного переходити в те життя, в яке зараз попав», - каже очільник МВС.

 

За його словами, задовго до цього у нього з сином були розмови "достатньо такі тривалі".

 

«Перші 2 місяці цих розмов − ще наприкінці минулого року − він до цього був неготовий. Але він вже знав, що він має йти… Якщо батько міністр, то, мабуть, він міг бути мажором якимось. Але насправді я достатньо серйозно підходжу до того, яким має бути, яка відповідальність і сина міністра, і міністра, який має сина. Перед державою, в тому числі», − сказав Клименко.

 

І додав, що рішення мобілізуватися син прийняв самостійно. І вже перебуває у війську "близько 3 місяців".

 

Оскільки МВС відповідає за якість умов і підготовку частини військовослужбовців, які підуть на фронт, то журналістка запитала, чи є різниця, коли міністр робить цю роботу і його син не у війську, і коли син уже у війську.

 

«Є. Я можу цим хлопцям дивитись в очі і вимагати від командирів те, що я маю вимагати − виконання всіх завдань, які стоять. Я маю за своєю посадою це робити, і вони мають підпорядковуватись. Але кожен з них може про себе сказати − ніхто ж не забороняє нам думати − а що ти зробив?», − підсумував глава МВС.

 

Водночас Ігор Клименко заявив, що мобілізувати і відправити на фронт усіх заброньованих правоохоронців, як цього вимагають у соцмережах, неможливо.

 

Мовляв, частину поліцейських неможливо мобілізувати, бо вони не досягли мобілізаційного віку − 25 років (йдеться про 17 тисяч осіб). Тим не менше, наразі формуються бойові бригади, які підсилять Сили оброни в найближчий час.

 

І додав, що в Україні поступово погіршується криміногенна ситуація. Коментуючи заяви у соцмережах, що поліцію треба мобілізувати, бо правоохоронці треновані і вже вміють поводитися зі зброєю, міністр зазначив, що специфіка роботи поліцейських і військових дуже різна.

 

«Поліцейський навчений застосовувати зброю і силу проти злочинця, але це не має нічого спільного з окопами, з інженерними спорудами, з діями в складі відділення, взводу чи роти. Стріляти з автомата по злочинцю чи спецназ, який захоплює злочинну організацію, наприклад, − це одне, це дія в місті, але це не те, що дія в полі, лісі і так далі», - сказав міністр.

 

 

Як повідомляла "УМ", раніше міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявляв, що бази даних Нацполіції містять інформацію щодо сотень тисяч можливих ухилянтів від мобілізації.