Директор НАБУ Кривонос проігнорував «запрошення» Комітету ВР

12:54, 20.06.2024

Небажання Кривоноса прийти на засідання Комітету ВР щодо витоку з НАБУ свідчить, що до зливу інформації може бути причетний він сам. (Фото: Фейсбук Семен Кривонос)

На засідання Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, де обговорюватимуть витік інформації з НАБУ його очільник Семен Кривонос не збирається приходити.

 

Як інформує УМ, про це він повідомив 20 червня у Facebook.

 

"Вдячний за запрошення на засідання Антикорупційного комітету Верховної Ради України його членам та особисто голові Анастасії Радіній.

 

Пані Анастасії добре відомо про розпочате досудове розслідування щодо ймовірного витоку інформації, яке здійснюється УВК НАБУ під керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). А тому пропозиція публічного обговорення досудового розслідування до його завершення є передчасною", - йдеться в повідомленні.

 

Очільник НАБУ вважає, що концентрувати зусилля варто не на політичному процесі, а на здійсненні ефективних оперативно-розшукових заходів та слідчих дій для досягнення швидкого та обʼєктивного результату розслідування.

 

"Більше того, вважаю недопустимим обговорювати проміжні та фінальні результати розслідування без участі керівника САП Олександра Клименка. Про результати як досудового, так і трьох службових розслідувань, які проводяться паралельно, я публічно поінформую громадськість, журналістів та інші зацікавлені сторони. Про це буде анонсовано додатково, аби всі охочі могли отримати відповіді на свої питання щодо вказаного розслідування", - підсумував директор Бюро.

 

У свю чергу глава ЦПК Віталій Шабунін вважає, що директор НАБУ Семен Кривонос міг сам бути причетним до зливу інформації з Бюро.

 

Про це Віталій Шабунін написав 20 червня у  Facebook.

 

"Після розслідування УП директор НАБУ злякався засідання антикоркомітету Ради щодо витоків з Бюро та за 4 години до засідання заявив, що не прийде на нього. У розслідуванні Михайло Ткач навів факти, які можуть свідчити, що Кривонос передавав інформацію фігуранту самого розслідування – голові правління НАК "Нафтогаз" Олексію Чернишову", - наголосив він.

 

 

За словами Шабуніна, таку поведінку директора НАБУ можна пояснити тим, що "до витоків інформації з Бюро причетний не тільки заступник директора Гізо Углава, але й сам Кривонос".

 

"Інакше б як сильний керівник директор НАБУ мав би впевнено відповідати про те, що відбувається у його установі. Нагадую, що лише після звернення ЦПК Кривонос таки розпочав службове розслідування за фактами неетичної поведінки Углави та інших співробітників Бюро.

 

При цьому директор НАБУ продовжує маніпулювати, змішуючи службове і досудове розслідування. Службове – можна провести за тиждень, і за його результатами звільнити Углаву. Досудове – триватиме роками зі збереженням Углавою посади.

 

Кривонос продовжує рятувати Гізо Углаву від звільнення за злиття інформацію Голику. І вже здається, що проблема не тільки в Углаві, а й конкретно в Кривоносі", - підсумував очільник ЦПК.

 

Нагадаємо, що дещо раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура спільно з Національною поліцією проводить обшуки в НАБУ.

 

Згодом в САП прокоментували інформацію про проведення обшуку в одного із співробітників НАБУ. Та зазначили, що жодних обшуків або слідчих дій в приміщеннях НАБУ не проводилося. Обшук здійснювався виключно за місцем проживання чинного співробітника НАБУ – детектива одного з підрозділів.

 

Антикорупційний суд дозволив САП провести обшуки в ексголови Броварської РДА Біркадзе в рамках справи про розголошення даних досудового розслідування детективом НАБУ.

 

Згодом Національне антикорупційне бюро розпочало досудове розслідування щодо можливого витоку інформації.

 

Як повідомляла УМ, перший заступник директора НАБУ Углава усунутий від виконання повноважень.