ГУР ідентифікувало убивць чотирьох українських військовополонених

15:03, 19.06.2024

Воєнні злочинці армії рф. (Фотоколаж ГУР)

Російських військових-злочинців, які розстріляли чотирьох українських військовополонених поблизу Роботиного (Запорізька область) у другій половині травня 2024 року, ідентифікувало Головне управління розвідки Міноборони України.

 

Як інформує УМ, про це 19 червня повідомило ГУР у Фейсбуці та  Телеграм оприлюднивши страшті кадри розстрілу українських військовополонених та фотографії військових рф причетних до цього злочину. 

 

Страту зафіксували на відео — на ньому четверо українських військових з піднятими руками без зброї здаються в полон, а росіяни змушують їх лягти долілиць і впритул розстрілюють.

 

ГУР стверджує, що до розстрілу причетні російські військові зі штурмової групи 70-го мотострілецького полку (В/Ч 71718) 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї армії Південного округу ЗС РФ. Пункт постійної дислокації цієї військової частини розташований в Шалі, що в Чечні.

 

На момент страти українських військовополонених під Роботиним 70-м мотострілецьким полком армії Росії командував підполковник Абаєв Юрій Маірбєковіч з позивним «Буйвол», він народився в 1990 році.

 

До страти українських бійців також причетні військовослужбовці 70-го мотострілецького полку армії РФ, зокрема:

 

капітан Наґорний Дмитро Олегович, 21.11.1995 року народження — командир 2-го батальйону;

старший лейтенант Абуталімов Темірлан Умарович, 02.05.1997 р. н. — командир 1-ї штурмової роти;

лейтенант Бєков Заур Сергійович, 16.07.1997 р. н. — командир 3-ї штурмової роти;

старший лейтенант Імаґазалієв Юсуп Пайзулаєвич, 18.07.1999 р. н. — командир 6-ї штурмової роти.

 

Вони також можуть бути причетні до страти ще кількох українських військовополонених, що сталася пізніше у травні 2024 року. Про це, зокрема, свідчать отримані радіоперехоплення розмови окупантів із 70-го полку ЗС РФ, під час якої один із російських командрів штурмової роти віддає наказ своїм підлеглим розстріляти українських військових.

 

Узимку 2024 року почали оприлюднувати випадки розстрілу росіянами військовополонених. Перший випадок стався біля села Веселого (Бахмутський район) — там убили двох військових, другий — на позиції «Зеніт» в Авдіївці, де, ймовірно, розстріляли шістьох військових 110 бригади ЗСУ. Третій — поблизу Роботиного (убили трьох українських захисників). А 25 лютого зʼясувалося, що російські військові вчергове розстріляли українських військовополонених «на камеру». Момент страти засняв коптер.

 

Як повідомляла УМ, особу обезголовленого росіянами захисника ідентифіковано.