Україна втратила мільйони видань з бібліотек через рашистів

12:54, 01.06.2024

1, 6 млн видань із фондів бібліотек сьогодні знищено повністю та 153 бібліотеки знищено повністю рашистами.

Із фондів українських бібліотек унаслідок повномасштабного вторгнення російських варварів знищено 1,6 млн видань.

 

Як інформує УМ, про це повідомив в.о. директора Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого Олег Сербін під час панельної дискусії «Як перетворити виклики українського книжкового ринку на перемоги?», що відбулася в межах «Книжкового арсеналу».

 

«1 600 000 видань із фондів бібліотек сьогодні знищено повністю, 153 бібліотеки знищено повністю, майже 700 бібліотек знищені частково, вони потребують капітального ремонту. Також є майже 300 установ, які потребують ремонту і будуть скоро відновлені. Майже 1000 фахівців, вихованих, вивчених у нас, покинули бібліотечний фах в силу різних причин. Це виклики, які можна порахувати в цифрах. Із ними важко оперативно боротися», - сказав він.

 

Сербін додав, що викликом для бібліотек західних областей стали тисячі внутрішньо переміщених осіб. За його словами, на базі установ продовжується волонтерська робота, а також психологічна підтримка для цивільних та робота з ветеранами. Він підкреслив, що вся терапія відбувається із залученням книжок.

 

Своєю чергою т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що актуальною проблемою є байдужість влади до культури.

 

«Наші політичні і владні еліти мають розуміти, що культура важлива. І йдеться не стільки про гроші, скільки про залучення до вирішення нагальних проблем у цій галузі», - наголосив він.

 

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль зауважила, що для розвитку бібліотек необхідно додаткове фінансування.

 

«Я би пропонувала принцип «гроші йдуть за читачем», на кшталт того, як зараз працюють лікарі. Це б мотивувало і стимулювало розвиток всіх бібліотек. Кожен бібліотекар був би зацікавлений у тому, щоб затягувати читача до себе і вчити його читати», - сказала вона.

 

Також експерти під час дискусії акцентували на необхідності посиленням законодавчої бази для боротьби з піратством - і цифровим, і контрафактом.

 

Нагадаємо, що в Києві розпочався ХІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал». Він триватиме з 30 травня до 2 червня 2024 року.

 

Як повідомляла УМ, Послідовники Гебельса: російські військові спалюють українські книжки в котельнях.