Нідерланди в авральному режимі збирають систему Patriot для України

11:55, 28.05.2024

Нідерланди разом з партнерами планують якнайшвидше зібрати систему Patriot і передати її Україні Джерело: https://censor.net/ua/n3491666 (Фото: сайт Міноборони Нідерландів)

У короткий термін Нідерланди намагаються зібрати зенітно-ракетний комплекс Patriot, щоб потім передати його ЗСУ. Ця країна закликає долучитися до ініціативи й інші країни, які мають на озброєнні цю систему ППО.

 

Як інформує УМ, про це 28 травня повідомило Міністерство оборони Нідерландів.

 

Нідерланди надають основні компоненти з власних запасів. Водночас Амстердам визначив, які країни потенційно можуть також надати частини та боєприпаси зі своїх запасів. Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен закликає ці країни долучитися до проєкту.

 

«Ми ведемо переговори з країнами про збірку системи Patriot, а також про підготовку українських екіпажів. Якщо інші потенційні країни-партнери зможуть постачати частини та боєприпаси, ми зможемо надати Україні принаймні одну повну систему в короткостроковій перспективі», — наголосила вона

 

В уряді Нідерландів кажуть, що усвідомлюють дефіцитність систем Patriot, але водночас переконані, що «Україна також бореться за Європу, і її військова спроможність, виробництво енергії та життєво важлива інфраструктура зазнають щоденних нападів».

 

Нагадаємо, що Іспанія вирішила виділити Україні пакет військової допомоги вартістю 1,129 мільярда євро. Про передачу допомоги оголосять під час візиту президента України Володимира Зеленського в Мадрид.

 

А уряд Німеччини передав Україні чергову систему ППО IRIS-T, яка вже 24 травня була доставлена до України.

 

Як повідомляла УМ, дешевше купити системи Patriot для України, ніж відновлювати ТЕС.