Музичні велетні і фестиваль: Польща продовжує підтримувати українську музику

15.05.2024

Роман Ревакович (праворуч) популяризує українську музику в Польщі та польську — в Україні. (Фото надане фундацією Pro Musica Viva.)

Цьогоріч виповнюється ювілей фестивалю Дні української музики у Варшаві, які проходитимуть вже в десятий раз за 25 років існування. Перший відбувся у 1999-му. Від 2019-го фестиваль проходить щорічно. 
 
Традиційно на початку вересня польську столицю наповнить українська музика. Дати концертів — 8, 10 та 13 вересня. Інтернет-трансляція надасть можливість у будь-якому куточку глобалізованого світу почути вибір шедеврів української музичної культури. 
 
На першому концерті у виконанні варшавського ансамблю Chromatophonic Trio прозвучить Фортепіанне тріо «Класичне» Віктора Косенка та «Драма» Валентина Сильвестрова. Другий концерт у виконанні найкращого польського камерного хору Camerata Silesia з міста Катовіце представить творчість українських хорових корифеїв — Максима Березовського, Дмитра Бортнянського та Артема Веделя. 
 
У третьому концерті Національний ансамбль солістів «Київська камерата» виконає прем’єру твору Юрія Пікуша та «Пори року» для скрипки з оркестром Золтана Алмаші.
 
Другій відділ присвятять творчості унікального композитора Олександра Козаренка, який відійшов у вічність минулого року. Прозвучать його «Ірмологійон» для струнного оркестру, «Концертштюк» для фортепіано та оркестру, «П’ять весільних ладкань з Покуття» для голосу та оркестру і Sinfonia Estravaganza для струнних — накреслюючи діапазон естетичних пошуків композитора та їх дуже цікавий результат. Сольні партії виконуватимуть Богдана Півненко — скрипка, Дмитро Таванець — фортепіано та Оксана Нікітюк — мецо-сопрано.
 
«Годиться підкреслити, що Дні української музики у Варшаві відбувають завдяки вже вдруге призначеній трирічній дотації міста Варшава та дотації міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща у співпраці з Національним інститутом музики і танцю, яке також виділило у цьому році фонду Pro Musica Viva дотацію на три найближчі роки», — розповідає ініціатор і незмінний організатор фестивалів Роман Ревакович. 
 
Від початку існування фонду Pro Musica Viva дуже важливою часткою діяльності була і є також презентація польської музики та польських виконавців в Україні. «Попри намагання Росії знищити Україну, ми доводимо українську суб’єктність та не перестаємо будувати українсько-польські мости, — каже Роман Ревакович. — Цього року в кількох містах України відбудуться концерти, які в контексті світової класики покажуть творчість польських музичних велетнів — Вітольда Лютославського, Кшиштофа Пендерецього, Генрика Міколая Гурецього, Войцеха Кіляра. Зокрема, прозвучить твір Міколая Пьотра Гурецького та нагадаємо витоки польської симфонічної музики твором Станіслава Монюшка». 
 
За підтримки міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща та Польського інституту в Києві ці концерти розпочнуться вже 24 травня у Хмельницькому. Наступні чотири проходитимуть восени: 20 вересня — у Полтаві, 1 листопада — у Черкасах та 25 жовтня і 11 листопада — у Києві.
 
«Місцеві філармонічні оркестри виступатимуть під моїм диригуванням, — каже Роман Ревакович. — Я дуже радію цим музичним зустрічам. У завершальному цьогорічному концерті в листопаді візьме участь Національний ансамбль солістів «Київська камерата». Солюватимуть українські віртуози Дмитро Таванець (фортепіано) та Андрій Павлов (скрипка)».
 
У програмі найближчого концерту 24 травня у Хмельницькій філармонії за участю Симфонічного оркестру філармонії та соліста Дмитра Таванця прозвучить Фантастична увертюра «Байка» Станіслава Монюшка, Фортепіанний концерт Вітольда Лютославського та Симфонія до-мажор «Велика» Франца Шуберта.