В Україні сьогодні відзначають День матері

09:57, 12.05.2024

Свято відзначається кожної другої неділі травня.

День матері в Україні відзначають сьогодні – в неділю, 12 травня.

 

Про це нагадує газета Україна молода.

 

Згідно з Указом Президента від 10 травня 1999 року в Україні це свято встановлено і відзначається кожної другої неділі травня. Цього дня вітають матерів і вагітних жінок – майбутніх мам.

 

Започаткували цей день у США ще в 1907 році, коли американка Анна Джарвіс з Філадельфії у пам’ять про свою матір виступила з ініціативою вшанування матерів. Першим визнав День матері офіційним святом штат Вірджинія у 1910 році. А 1914-го президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

 

Після завершення Першої світової війни День матері почали відзначати і в деяких європейських країнах.

 

На сьогодні День матері відзначається у 85 країнах. Українці долучилися до його святкування у 1928 році - щоправда, в Канаді. Ініціатором став Союз українок Канади. Наступного року ініціативу канадських жінок підтримала головна редакторка львівського тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська. 1929 року «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді День матері відзначали дуже широко.

 

Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях свято було заборонене. Лише з 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.

 

У свою чергу Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський подякував українським жінкам за гідне і шляхетне виховання дітей, які нині служать у лавах Сил оборони.

 

Насамперед, зазначив головнокомандувач ЗСУ, він вітає й дякує кожній матері українських захисників і захисниць, які нині боронять Україну від російської агресії.

 

«Мій доземний уклін кожній українській мамі, яка не дочекалася свого сина або доньку з цієї війни. Найбільший біль у житті - це ховати власних дітей», - підкреслив генерал.

 

Сирський подякував жінкам «за гідне і шляхетне виховання ваших дітей, які нині служать у лавах Сил оборони України. Дякую за вашу безмежну материнську любов, ніжність та недоспані у клопотах ночі».

 

Також головнокомандувач ЗСУ побажав кожній матері, яка чекає сина чи доньку з російського полону чи отримала повідомлення, що її дитина зникла безвісти, дочекатися свого захисника і свою захисницю.

 

«Ми боремося за кожного українського воїна і намагаємося зробити все для повернення наших побратимів і посестер з московського полону», - запевнив Сирський.

 

За його словами, кожен український військовослужбовець знає, що окрім звіту командиру, має повідомити про себе мамі, бо материнський спокій - понад усе. «Скільки б років нам не було, які б військові звання ми не мали, які б високі посади не займали, які б небезпечні завдання не виконували, для своїх матерів ми залишаємося дітьми», - зазначив головнокомандувач.

 

Він закликав «кожного і кожну, хто має таку можливість, у цей день знайти час і зателефонувати мамі та привітати її, подякувати за виховання і її материнські молитви. Зателефонуйте і до матері загиблих побратимів та посестер і підтримайте їх. Вони мають знати, що ми поряд. Що не забуваємо».

 

Як повідомляла УМ, Сили жити: чи можна святкувати і радіти під час війни.