На старті сезону вітчизняні біатлоністи перебувають далеко від своїх оптимальних кондицій

06.12.2023

Через провалену індивідуальну гонку на старті першого етапу КС Анастасія Меркушина не потрапила в Естерсунді до складу естафетної четвірки. (Фото з сайту meta.ua.)

Розпочинати новий сезон у Кубку світу вітчизняна біатлонна збірна змушена була без своїх лідерів.

 

Проблеми зі здоров’ям не дозволили виступити на першому етапі КС у шведському Естерсунді Юлії Джимі та Дмитру Підручному.

 

А без них українська збірна показала неймовірно скромні результати.

 

Не вдалося нашим біатлоністам та біатлоністкам проявити себе ні в естафетних, ні в особистих перегонах.


Скажімо, жіноча збірна України для заліку в Кубку націй назбирала лише десяту суму балів.

 

А наша чоловіча команда за підсумками стартового етапу КС у цьому табелі про ранги посіла 11-ту позицію.


«Загалом скажу, що в Естерсунді сподівалися на кращий старт сезону, але я впевнений, що, коли погано спочатку, — буде краще в кінці. Думаю, що переїзд зі Скандинавії до Центральної Європи нам допоможе, тому що трішки вже й психологічно втомилися від цієї атмосфери. Просто потрібно нам трішки піднятися психологічно. І я впевнений, що вже з приїздом капітана команди Дмитра Підручного у Хохфільцен будемо рухатися в цьому сезоні тільки вище», — старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра з оптимізмом дивиться в найближче майбутнє.


А за підсумками шведського етапу доводиться констатувати, що вітчизняні біатлоністи перебувають далеко від своєї оптимальної форми. Коли команда завершує класичну естафету на 14-му місці, маючи при цьому три кола штрафу, тренеру хіба що залишається в розпачі розводити руками й сподіватися на майбутній позитив.


«Якось не виходить бігати в цьо­му сезоні. Дуже прикрі помилки на стрільбищі, і їх дуже багато: з п’ятьма промахами тут нічого робити, стартуючи з 53-го місця. Зараз ми не у тих кондиціях, щоб боротися по дистанції з топспортсменами. Потрібно влучати, а стрільба не виходить — потім важко на трасі. Прикро, дуже прикро», — це слова Богдана Цимбала після фінішу в гонці переслідування, котрою завершувалася насичена програма стартового етапу КС в Естерсунді.


Разом з Антоном Дудченком вони вдвох представляли український біатлон у «персьюті». У підсумку Богдан з п’ятьма промахами фінішував тут 54-м, Антон, припустившись на стрільбищі трьох помилок, дістався фінішу 41-м.

 

Не набагато краще за чоловічу команду виступила в Естерсунді й жіноча збірна України. Приміром, свою колективну роботу в естафетній гонці підопічні Миколи Зоца завершили на 12-й сходинці.

 

Українська четвірка взагалі була близькою до провалу. Іще б трохи — і як колових синьо-жовту команду могли б достроково зняти з перегонів.


На персональному рівні наші дівчата також не змогли потішити свого наставника. Так, у спринті кращим результатом українок було 48-ме місце Анастасії Меркушиної. Гонку переслідування вона завершила 41-ю, виправляючись таким чином за свою невдачу в індивідуальній гонці, де Анастасія зробила п’ять промахів і фінішувала на 83-й позиції.


Ну а кращим персональним здобутком усієї української збірної в Естерсунді, напевно, слід вважати 22-ге місце Ірини Петренко в «індивідуалці» (серед чоловічої збірної України краще за всіх цю гонку пройшов Артем Тищенко, фінішувавши 38-м).

 

Було ще восьме місце українських стріляючих лижників та лижниць у змішаній естафеті та десята позиція в «сингл-міксті», проте на загальну оцінку ці результати навряд чи можуть вплинути.


Загалом, у національній команді чекають на повернення її лідерів. І сподіваються, що у решти збірників вистачить бажання працювати над своїм прогресом.