Наздогнати Україну в розробці морських дронів-камікадзе прагне росія – британська розвідка

15:01, 01.12.2023

Росія хоче наздогнати Україну в розробці морських дронів-камікадзе.

Ліквідувати відставання від України в розробці безпілотних надводних дронів односторонньої дії має на меті країна-агресор Росія. У 2024-у окупанти хочуть налагодити серійне виробництво такої техніки.

 

Як інформує УМ, про це заявила британська розвідка звіт якої опубліковано 1 грудня в акаунті на платформі X (колишня Twitter) міністерства оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

 

Пресслужба звернула увагу на діяльність Кінгісепського машинобудівного заводу в Санкт-Петербурзі. 27 листопада 2023 року глава підприємства Михайло Даниленко оголосив, що їхні морські дрони пройдуть випробування у "спеціальній військовій операції" проти України з метою налагодити серійне виробництво у 2024-му.

 

Завдання КМЗ – удосконалення безекіпажних катерів. Як заявив Даниленко, нові морські дрони зможуть нести боєприпаси масою до 600 кг.

 

У британській розвідці наголосили: військово-морські сили використовували водні безпілотники з часів Другої світової війни. "Однак сучасні типи кораблів, що нагадують швидкісні катери, начинені вибухівкою, у руках українських сил стали ключовим потенціалом на морі після повномасштабного вторгнення Росії", – йдеться в пості.

 

Зауважимо, що Кінгісепський машинобудівний завод виготовляє катери для силових структур рф із 2013 року. Конкретні дані про закупівлю силових відомств у підприємств, згідно із російським законодавством, засекречені.

 

Додамо, що нещодавно пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади Збройних сил України Олександр Бородін назвав ударні дрони зброєю, на яку рф зробила ставку.

 

У свою чергу Служба безпеки України раніше показала свої спеціальні надводні дрони "Морський малюк". Sea Baby стали результатом багатомісячних розробок, що почалися відразу після повномасштабного російського вторгнення в Україну.

 

Як повідомляла УМ, росіяни знищують до 70% морських дронів, але й 30% проблема для флоту рф.