рф імпортує комплектуючі з Європи для «Кинджалів» та «Іскандерів» - The Insider

09:35, 26.10.2023

«Кинжал» у спину: російські виробники ракет не потрапили під санкції і досі отримують обладнання та компоненти з Європи

Російські виробники ракет не потрапили під санкції і досі отримують обладнання та компоненти з Європи.

 

Як інформує УМ, про це пише видання The Insider.

 

Після початку повномасштабного вторгнення більшість російських оборонних виробництв потрапила під західні санкції, але підрядники підприємств, що випускають "Кинджал" - найнебезпечнішу з керованих російських ракет, що застосовуються у війні з Україною, - досі уникають європейських санкцій, що дає їм змогу як ні в чому не бувало імпортувати необхідні для роботи товари безпосередньо з різних країн ЄС.

 

І "Іскандери", і "Кинджали" виробляє корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (АТ "НПК "КБМ") з Коломни. Вона входить до холдингу "Високоточні комплекси" держкорпорації "Ростех"  та одержує американські чіпи для ракет з Китаю. Їх закуповує московська компанія ТОВ "ЕТС Електронікс", створена 2021 році, у китайської фірми ETC Electronics Limited.

 

Під час війни "Ростех" наростив виробництво "Кинджалів". Це надзвукова ракета, створена на основі "Іскандера", збити її складніше, ніж інші керовані ракети (так, у всякому разі, заявляють виробники). Один "Кинджал" обходиться російському бюджету в $10 млн.

 

Інші комплектуючі для ракет КБМ отримує із Європи. Наприклад, камери тепла та холоду імпортуються з Польщі через московську компанію ТОВ "Остек-Тест", а токарні верстати для КБМ закуповує у Німеччині ТОВ "KEB-Рус". Фірми-посередники також закуповують продукцію для КБМ у виробників з Литви, Латвії, Бельгії та Великої Британії.

 

Керує "Конструкторським бюро машинобудування" ще з радянських часів Сергій Пітіков. Його донька Майя Пітікова, за даними видання, живе неподалік Мальмо у Швеції. У розмові з журналістами вона заявила, що "путінський режим веде злочинну, криваву, безглузду війну", але від інших коментарів відмовилася: "Я не готова брати участь у розмові, яка з самого початку спрямована проти мого батька".

 

Як повідомляла УМ, щомісяця росія «штампує» до 40 новітніх ракет.