Шатдаун може ускладнити підготовку українських льотчиків до польотів на винищувачах США

09:08, 29.09.2023

США попереджають про можливі затримки у підготовці українських льотчиків на F-16

У США розпочалася підготовка українських пілотів для польотів на американських винищувачах F-16. Вони проходять мовні курси. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила заступниця речника міністерства оборони США Сабріна Сінгх на брифінгу, який транслював Пентагон.

 

За її словами, зараз кілька українських льотчиків проходять мовні курси у штаті Техас. Кількості пілотів, які розпочали підготовку, не розголошують.

 

"Тривалість курсів залежатиме від кваліфікації пілотів і рівня їхніх знань", – сказала представниця Пентагону. Після занять з мови вони перейдуть до практики на F-16 у штаті Аризона.

 

Вона також підтвердила, що тимчасова зупинка роботи державних органів США  (шатдаун) може негативно вплинути на процес підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

 

"Звичайно, наслідки будуть. Якщо шатдаун затягнеться, важко сказати, наскільки затримається навчання українських пілотів", – сказала вона.

 

Сінг пояснила, що йдеться про цивільних осіб, які залучені до навчань українських військових. Вони можуть бути відправлені у неоплачувану відпустку. Продовжують роботу при шатдауні військові.

 

Речниця також вважає, що шатдаун - це "найгірший сценарій", який може настати для Міністерства оборони США.

 

"Ми сподіваємося, що Конгрес зможе працювати і знайти двопартійний, двопалатний спосіб уникнути закриття уряду. Але ми ще опрацьовуємо додаткові деталі щодо впливу програм", - додала вона.

 

В Палаті представників США, де республіканці мають незначну більшість досі не проголосували за бюджет. Республіканці, особливо ті, хто тісно пов'язаний з колишнім президентом Дональдом Трампом, критикують американське фінансову допомогу Україні. Якщо бюджет не приймуть, то США загрожує шатдаун.

 

Шатдаун - це стан, коли частина американського уряду припиняє роботу через відсутність нового бюджету. Якщо Палата представників США не ухвалить рішення, частина уряду перестане виконувати обов'язки вже з 1 жовтня.

 

У Пентагоні попереджають, що шатдаун може вплинути на військову допомогу Україні. Зокрема, сповільнить темпи заміни запасів зброї, яку відправили в Україну.

 

Як повідомляла УМ, процес навчання українських пілотів на винищувачах F-16 "набрав обертів" та сильно зрушив з місця – запевнив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.