рф планує збільшити оборонні витрати на 2024 рік

09:02, 23.09.2023

Росія сподівається отримати більш високу ціну за нафту і спрямувати ці гроші на війну з Україною

Росія планує значно збільшити витрати на оборону у 2024 році. Це призведе до перегляду пріоритетів фінансування та вплине на економіку країни. Проєкт бюджету передбачає, що витрати на оборону можуть складати до 6% ВВП, що є значним зростанням в порівнянні з попередніми періодами 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Bloomberg.

 

За прогнозами, секретні витрати на засекречені та невстановлені статті збільшаться майже вдвічі, оскільки Кремль продовжує намагатися уникнути можливості зовнішнім спостерігачам ретельно вивчити наслідки війни.

 

Динаміка російського бюджету на воєнний час свідчить про зміну пріоритетів уряду РФ на тлі бойових дій, які завдають важких фінансових втрат і кінця яким не видно. Планується, що наступного року витрати Росії на оборону перевершать витрати на соціальну сферу, попри те, що Кремль готується до президентських виборів у березні, і в той час, коли економіка перебуває під тиском безпрецедентних міжнародних санкцій.

 

Згідно з проектом пропозицій, розглянутим урядом у п’ятницю, видатки на оборону 2024 року зростуть до 10,8 трлн рублів ($112 млрд.) із 6,4 трлн рублів у поточному році. Прогнозований оборонний бюджет утричі перевищить 3,6 трлн рублів, виділених у 2021 році, останньому році перед початком вторгнення Путіна в лютому 2022 року.

 

Засекречені витрати зростуть до 11,1 трлн рублів із 6,5 трлн рублів на 2023 рік. Це становитиме 30% від усіх російських бюджетних видатків, що вдвічі перевищує частку секретних видатків, яка сягнула 2021 року рекордно низького рівня в 14,9%.

 

Видатки на соціальну політику 2024 року планують довести до 7,5 трлн рублів із 6,5 трлн рублів 2023 року. Загальний обсяг видатків у 2024 році, згідно з проектом бюджету, становитиме 36,6 трлн рублів, що на 15% більше, ніж у поточному році.

 

Проте, зазначає Bloomberg, Росія з оптимізмом дивиться в майбутнє.

 

Попри зростаючі військові витрати і вплив санкцій, уряд очікує, що доходи становитимуть понад 35 трлн рублів, що на 22% більше, ніж у 2023 році, а дефіцит скоротиться вдвічі – до 0,9% ВВП у 2024 році з 1,8% цього року. У 2025 році очікується подальше скорочення дефіциту до 0,4% ВВП.

 

Нафтогазові доходи також зростуть майже на чверть наступного року і становитимуть 11,5 трлн рублів у 2024 році.

 

Уряд Росії розраховує отримати більш високу середню ціну на нафту, яка є важливим джерелом доходів для країни. У базовому сценарії, підготовленому разом із бюджетом, середня ціна на російську нафту 2024 року становитиме $71,30 за барель порівняно з $63,40 цього року. Це також вище, ніж оцінка, зроблена раніше цього місяця, згідно з якою ціна бареля російської нафти 2024 року становитиме $66,30.

 

Крім того, за прогнозами Bloomberg, знижка на російську нафту щодо еталонної марки Brent скорочуватиметься. І це незважаючи на обмеження цін, введене країнами G7 та їхніми союзниками в спробі обмежити доходи Росії від нафтових потоків, щоб обмежити можливості Кремля фінансувати свою військову агресію.

 

Держбюджет РФ також передбачає припинення наступного року продажів бізнес-активів у Росії іноземними компаніями, що виходять із країни. У 2023 році уряд розраховує отримати від продажу цих підприємств 114,5 млрд рублів, у 2024 році – тільки 2,1 млрд рублів, а в наступні роки – взагалі нічого.

 

Бюджетний проєкт мають схвалити обидві палати парламенту, а потім підписати президент, щоб стати законом.

 

Як повідомляла УМ, із  кінця червня росія вербує іноземців, зокрема громадян сусідніх країн та мігрантів з Центральної Азії. Таким чином Кремль намагається закрити свої втрати та уникнути мобілізації у рф.