За довгим рублем: росіян-заробітчан масово завозять на окуповані території України

12:27, 14.09.2023

Банк росії у доповіді «Регіональна економіка» зазначив, що росіяни дедалі частіше переїжджають у нові регіони з інших суб'єктів країни. (Фото: ТАСС)

Із працевлаштуванням росіян на окупованих територіяху росії процвітає бізнес. Для цього вкладаються гроші через рекрутингові агентства невідомими кінцевими замовниками.

 

Як інформує УМ, такий висновок можна зробити з розслідування російських ЗМІ, які вивчали проблему сплеску трудової міграції, що зафіксована у Центральному федеральному окрузі, Сибіру та на півдні Росії.

 

На офіційному рівні цю проблему воліють не фіксувати. Зокрема, в Росстаті заявили, що поки що не надають статистики по окупованих регіонах. Хоча, як пишуть ЗМІ, окуповані регіони мають передавати статистику, зокрема - про чисельність робочої сили та зарплати.

 

Водночас, про це пише Банк Росії в доповіді "Регіональна економіка", на що звернули увагу російське видання "Ведомости".

 

Перетікання трудових мігрантів на окуповані території Банк Росії виявив методом опитування підприємств. Скільки всього було опитано компаній, у доповіді не уточнюється.

 

Видання також вивчило рекрутинговий сайт HeadHunter і виявило розміщення сотень вакансій, які пропонують роботу нібито в Ростові-на-Дону, Таганрозі та інших прикордонних з Україною містах. Але в тексті вакансії уточнюється, що "робота вестиметься переважно на об'єктах Маріуполя, Бердянська" та інших окупованих міст.

 

При цьому "роботодавці" готові вкладати в цей бізнес гроші, пропонуючи зарплати, які відчутно вищі, ніж у російських регіонах.

 

Так, наприклад, за середніх нарахувань по росії в червні 76 604 руб, в окупованих регіонах пропонують попрацювати за 180 тис рублів на місяць.

 

При цьому, рівень вкладень в окуповані території очевидно не пов'язаний з потребами місцевої економіки. Принаймні, такий висновок можна зробити із заяв про дефіцит кадрів у цих регіонах.

 

Росіяни ж завозять туди водіїв, вантажників, робітників для сільського господарства та будівельників і гірників для роботи в гірничій промисловості, що вказує на викачування ресурсів з окупованих територій. 

 

"Рівень зарплат у нових регіонах зростає випереджаючими темпами, оскільки вони отримали велике фінансування", - розповів "Ведомостям" провідний експерт Центру макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування Ігор Поляков.

 

Нагадаємо, що пропагандистські російські ЗМІ відкрито визнають, що рфвивозить зерно та інший урожай з окупованих територій України.

 

Як повідомляла УМ, Фейкові новини: у ОРДО окупанти організували мовлення від російського медіахолдингу.