Росія не змогла налагодити виробництво Шахедів - ГУР

15:30, 13.09.2023

Росія не може налагодити власне виробництво дронів, оскільки повністю залежна від Тегерану

Росія намагається створити власне виробництво дронів-камікадзе на основі іранських ударних безпілотних літальних апаратів (БпЛА), однак поки що критично залежна від постачання деталей з Ірану.

 

Як інформує Україна молода, про це  повідомив  представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі телеканалу FREEDOM сьогодні, 13 вересня.

 

За даними Юсова, Росія продовжує співпрацювати з Іраном стосовно постачання дронів.

 

“Якщо говорити про “Шахеди”, то Росія зараз критично продовжує бути залежною від постачання з Ірану. Що стосується їхнього виробництва, здебільшого йдеться про великовузлову збірку. Окремі елементи з’являються власне російського виробництва. І в цілях окупантів — налагодити власне виробництво. Але поки що цього не сталося”, — зазначив представник ГУР.

 

Він уточнив, що в межах однієї партії Москва отримує близько 100-200 БпЛА з Ірану.

 

За словами Юсова, росіяни також відчувають труднощі і з виробництвом ракет. Їм не вистачає імпортних деталей, які вони самі не можуть виготовляти.

 

“Проблема для всієї лінійки сучасного озброєння — оптика, електроніка. Чіпи, мікросхеми — з усім цим у російських окупантів є труднощі. Однак певні можливості в них зберігаються, але темпи й обсяги виробництва ракетного озброєння не дозволяють агресору повернутися до запасу на стан до повномасштабного вторгнення в Україну”, — сказав гість ефіру.

 

Більшість із того, що росіяни виробляють, вони одразу ж пускають у бій, атакуючи об’єкти цивільної інфраструктури України, наголосив Юсов.

Він також вважає, що у росіян сьогодні є проблеми не тільки з виробництвом високоточної і високотехнологічної зброї.

 

“Якщо російський диктатор Путін змушений просити у Північної Кореї снаряди для артилерії та іншу військову допомогу, то йдеться про серйозні проблеми і на інших напрямках”, — резюмував Юсов.

 

На думку військово-політичного оглядача групи “Інформаційний спротив” Олександра Коваленка, Північна Корея могла б розв’язати проблеми Росії з озброєнням і технікою, але вищий керівник КНДР Кім Чен Ин не йде на контакт. Але, навіть у разі згоди КНДР постачати озброєння РФ, зробити це буде вкрай проблематично через складнощі логістики.

 

Як повідомляла УМ, росія почала використовувати аналоги іранських ударних дронів Shahed власного виробництва.