Реакція на російську агресію: США збільшать виробництво зброї

09:53, 11.08.2023

США збільшать виробництво зброї та боєприпасів через вторгнення РФ в Україну (Фото з відкритих джерел)

У 2024 році США планують значно збільшити виробництво снарядів калібру 155 мм - до понад 80 тисяч на місяць. Це робиться у зв'язку зі ситуацією, що виникла через вторгнення Росії до України.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив речник Пентагону генерал Патрік Райдер під час брифінгу.

 

"Станом на сьогодні ми передали Україні понад 2 мільйони снарядів калібру 155 мм від початку бойових дій (2022 року, – ред.). Ми також забезпечили швидке збільшення виробництва 155-мм боєприпасів з 14 тисяч на місяць у лютому 2022 року до приблизно 24 тисяч на місяць зараз, і ми плануємо робити більше 80 тисяч на місяць наступного року", – сказав він.

 

За словами Райдера, такі боєприпаси витрачаються швидко, а їхні запаси не є необмеженими. Однак США, крім виробництва, взаємодіють із союзниками й партнерами.

 

Снаряди калібру 155 мм фінансує для України, зокрема, і Європейський Союз. У травні Рада ЄС погодила виділення 1 млрд євро на закупівлю цих боєприпасів і ракет. Передбачалося, що вони будуть спільно закуплені країнами-членами блоку у європейської оборонної промисловості.

 

"Збройні сили України потребують значної кількості боєприпасів для захисту українського народу та території. Вони потребують їх швидко", – говорив тоді очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель.

 

А в липні Рада Європейського Союзу і Європарламент погодили план зі збільшення виробництва боєприпасів типу "земля-земля", артилерійських снарядів, а також ракет. Це рішення дозволяє терміново виділити 500 млн євро з бюджету ЄС з метою збільшення потужностей.

 

Як зауважувала міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес, такий крок зміцнить і прискорить власне виробництво боєприпасів та ракет у Європі, що є ще одним доказом того, що ЄС непохитно відданий підтримці України, зміцненню оборонно-технологічної та промислової бази блоку й гарантуванню довгострокової безпеки та захисту його громадян.

 

Як повідомляла УМ, Сполучені Штати прагнуть збільшити обсяги поставок критично важливих для України 155-мм боєприпасів для підтримки контрнаступу.