Україна повернула тіла 44 бійців та нагородила десятки військових

13:07, 04.08.2023

Ще 44 українських захисника повернулися додому на щиті. (Фото: Телеграм Олег Котенко)

Тіла ще 44 загиблих захисників України вдалося повернути із тимчасово окупованих територій.

 

Як інформує УМ, про це 4 серпня повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко повідомив у Телеграмі.

 

"Відбулася передача тіл військовослужбовців, які віддали свої життя за Україну. Сьогодні вдалося повернути рідним тіла 44 захисників", – зазначив він.

 

Репатріація тіл відбулася за сприяння Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, уповноваженого зі зниклих безвісти у співпраці з Об’єднаним центром при Службі безпеки України, Управлінням цивільно-військового співробітництва ЗСУ й іншими силовими структурами, відомствами та міжнародними організаціями.

 

Котенко наголосив, що процес повернення тіл загиблих українських військових триває. Відбувається він відповідно до норм Женевської конвенції.

 

14 липня Україна повернула тіла 62 захисників.

 

Крім того у пятницю, 4 серпня, президент України Володимир Зеленський підписав Указ про відзначення державними нагородами 121 військовослужбовця, з них 23 - посмертно.

 

Відповідний документ №470/2023 оприлюднено на сайті Глави держави.

 

Як зазначається в документі, нагороди присвоєно «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку».

 

Захисників відзначено орденами Богдана Хмельницького ІІІ ступеня і за «За мужність» та медаллю “За військову службу.

 

За час війни 17 воїнів Сил спеціальних операцій удостоєні звання Героя України, 13 із них – посмертно. Загалом 2520 воїнів ССО відзначені державними нагородами.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський вручив нагороди бійцям СБУ та Нацгвардії.