ВРУ припинила повноваження депутата Арістова та продовжила воєнний стан із мобілізацією

13:55, 27.07.2023

Верховна Рада 27 липня попрацювала досить плідно. (Фото з відкритих джерел)

Верховна Рада України в четвер, 27 липня, підтримала припинення депутатських повноважень Юрія Арістова, якого раніше помітили на Мальдівах.

 

Як інформує УМ, про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Телеграм.

 

Це рішення підтримало 320 з 354 народних обранців.

 

Після припинення повноважень Арістова Юрія у Раді фіксують новий антирекорд. Тепер у парламенті 402 нардепи.

 

Нагадаємо, що Юрій Арістов у 2019 році був обраний народним депутатом у парламент від партії "Слуга Народу". З 29 серпня 2019 року Арістов очолює комітет з питань бюджету у ВР IX скликання. У грудні 2022 року Юрія Арістова обрали заступником голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

 

11 листопада повідомлялося, що Державне бюро розслідувань проводило обшуки в голови бюджетного комітету Ради "слуги" Юрія Арістова. Як додавали захисники Арістова, обшук у нього проводився у рамках кримінальної справи, порушеної у 2021 році.

 

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп партії "Слуга Народу" 48-річноий Юрій Арістов 25 липня написав заяву про складання повноважень, оскільки стало відомо про його незаконний виїзд на відпочинок на Мальдіви.

 

СБУ та ДБР провели обшуки у нардепа Юрія Арістова, який виїхав на відпочинок на Мальдіви під виглядом "службового відрядження". Правоохоронці виявили закордонний паспорт, у якому містяться відмітки про виїзд.

 

Крім того у четвер 27 липня  Парламент продовжив воєнний стан та мобілізацію ще на три місяці — до 18 листопада 2023 року.

 

Про це повідомила народна депутатка Ірина Геращенко з сесійної зали у Телеграм.

 

Це означає, що парламентських виборів, які заплановані в Україні на кінець жовтня, не буде.

 

Продовження воєнного стану підтримали 347 народних депутатів, а мобілізації — 334. Це вже восьме продовження з початку повномасштабного вторгнення росії.

 

Такі рішення вже ухвалювали 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня, 16 листопада 2022 року, а також 7 лютого та 2 травня 2023-го.

 

Під час воєнного стану в країні можуть обмежувати свободу руху громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

 

Окрім того, можуть запровадити трудову повинність чи обов’язкові суспільно корисні роботи, або ж примусове відчуження приватного майна. Також можливий перехід різних установ та організацій усіх форм власності на роботу на користь оборони.

 

Можлива заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежності України.

 

Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження президента, Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Не можна внести зміни до Конституції та провести вибори.

 

Згідно із законом, під час воєнного стану влада й зокрема військове командування мають право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт і приватне майно.

 

Також в Україні можуть забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій та інших масових заходів. Може обмежуватися право на вільне пересування.

 

Як повідомляла УМ, Народний депутат від "Слуги народу" Юрій Арістов, який під час воєнного стану відпочив у липні на Мальдівських островах, вирішив скласти депутатські повноваження.