ЗСУ не отримають F-16 до завершення контрнаступу — представник НАТО

10:30, 04.07.2023

Адмірал Роб Беер, голова військового комітету НАТО: Україна не отримає винищувачів до завершення контрнаступу проти росії, (Фото: Getty/LBC)

Доки не завершиться контрнаступ ЗСУ проти росії – Україна не отримає винищувачів,

 

Як інформує УМ, про це заявив голова військового комітету НАТО Роб Бауер в інтерв’ю LBC.

 

Бауер сказав, що питання надання Україні західних винищувачів, яких вона потребує, «не буде вирішено в короткостроковій перспективі».

 

«Навчання пілотів, навчання техніків, організація матеріально-технічного забезпечення, яка може фактично підтримувати ці літаки, не будуть доступні до завершення контрнаступу», — заявив він.

 

Він сказав, що вважає «важливим і зрозумілим», що Україна просить ці винищувачі, але, на його думку, це не має бути «частиною дискусії про контрнаступ».

 

Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що Україна може перемогти Росію у війні без винищувачів він сказав, що Україна має перевагу, оскільки вона має західні системи озброєння, кращу підготовку і, «набагато вищий моральний дух і мотивацію».

 

Бауер також прокоментував попередження України про те, що Росія замінувала Запорізьку АЕС.

 

Він заявив, що якщо на станцію буде здійснено напад, наслідки «вийдуть за межі типової проблеми безпеки» та вплинуть на весь світ.

 

«Якщо це станеться, то це буде набагато більша проблема, ніж просто військова проблема чи щось лише для НАТО. Це те, до чого буде залучений світ, це матиме величезний вплив на Європу», — сказав він.

 

«І тому можна було б сподіватися, що росіяни не зроблять цього, тому що я думаю, що це позбавить їх підтримки у світі. Я не можу уявити, що низка країн, які їх підтримують, підтримає цей акт російського уряду», — додав Бауер.

 

У травні західні партнери заговорили про формування коаліції з передачі Україні винищувачі F-16, які вже тривалий час просив Київ.

 

Першим кроком має стати навчання українських пілотів. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 19 травня оголосив, що його країна, США, Нідерланди, Бельгія та Данія зголосилися брати участь у підготовці українських пілотів на західних винищувачах.

 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг казав, що союзники України індивідуально визначатимуть, коли починати навчання українських пілотів на F-16.

 

Британія зокрема обіцяла розпочати навчання вже влітку. Foreign Policy писало, що країна підготує близько 20 українських пілотів. ЗМІ писали, що Данія може розпочати навчання у серпні. Нідерланди у червні висловлювали готовність розпочати навчання за кілька місяців.

 

Станом на 27 червня у Повітряних силах ЗСУ заявили, що навчання українців на F-16 ще не стартували.

 

Також поки не оголошено, коли й скільки винищувачів отримає Україна.

 

У Білому домі заявили, що найближчими місяцями союзники працюватимуть над тим, щоб визначити, коли, хто і скільки літаків передасть Україні.

 

Зеленський 21 червня казав, що Україна може отримати перші F-16 за шість-сім місяців. Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що F-16 будуть в Україні не раніше Нового року, хоча раніше у Міноборони висловлювали сподівання, що це станеться цієї осені.

 

У свою чергу видання Politico пише, що Україна може отримати перші винищувачі F-16 на початку 2024 року.

 

Як повідомляла УМ, Данія передасть Україні винищувачі F-16 за умови схвалення США.