«Небесний» щит: Австрія приєднається до європейської ініціативи захисту неба

09:57, 03.07.2023

До ініціативи приєдналися 17 європейських країн НАТО, за винятком Франції.

Урядовці Австрії, яка має статус нейтральної держави, вирішили, що країна приєднається до європейської ініціативи "Небесний щит" – програми із захисту повітряного простору, започаткованої Німеччиною.

 

Як інформує УМ, про це заявив канцлер Австрії Карл Негаммер, повідомляє видання Euractiv.

 

"Ситуація із загрозами значно посилилася через російську агресію проти України. Тому Австрія приєднається до європейської ініціативи з протиповітряної оборони "Небесний щит", – заявив Негаммер у суботу.

 

Переговори про приєднання наразі тривають, повідомили в Міністерстві оборони країни. Австрія стане першою країною, що не є членом НАТО, яка приєднається до цієї ініціативи.

 

Ультраправі Австрії вже розкритикували наміри уряду. Лідер партії FPÖ Герберт Кікль заявив, що заплановане приєднання до "Небесного щита" є "руйнівним рішенням щодо політики нейтралітету".

 

"Негаммер і компанія кладуть нейтралітет у жертву на вівтар НАТО", – сказав Кікль, чия історично дружня до Росії партія, як очікують, переможе на майбутніх виборах 2024 року і отримає близько 30% голосів.

 

Відень стверджує, що заявка на приєднання до "Небесного щита" відповідає нейтралітету країни.

 

Глава МЗС Александр Шалленберг пояснив, що "Небесний щит" – це не ініціатива НАТО і не вступ до військового альянсу, а лише "співпраця низки держав". Він додав, що об'єднання і спільне використання військового потенціалу означає дотримання нейтралітету.

 

Австрія не є членом НАТО і відома тим, що закликає інших поважати стандарт нейтральної країни.

 

Канцлер Карл Негаммер під час саміту лідерів країн-членів ЄС в Брюсселі минулого тижня заявив, що країни ЄС, які притримуються нейтралітету, не можуть підтримати надання Україні гарантій безпеки.

 

У жовтні минулого року 15 європейських країн, які є членами НАТО, розпочали проєкт "Небесний щит" зі створення покращеної європейської системи протиповітряної оборони. Проєкт має допомогти закрити наявні прогалини у системі ППО країн Європи – наприклад, у сфері балістичних ракет, а також у захисті від безпілотників і крилатих ракет.

 

До ініціативи приєдналися 17 європейських країн НАТО, за винятком Франції.

 

Як повідомляла УМ, Австрія бачить Україну в ЄС за умови проведення реформ.