Боррель пропонує створити Фонд оборони України замість Європейського фонду миру

15:24, 29.06.2023

Представник ЄС Жозеп Боррель запропонував трансформувати Європейський фонд миру.

Трансформацію Європейського фонду миру (з допомогою якого наразі фінансується військова підтримка України), запропоновано 29 червня у Брюсселі. Як варіант – перетворити його у Фонд оборони України з метою забезпечення стійкої та довгострокової підтримки українського народу.

 

Як інформує УМ, про це 29 червня заявив журналістам високий представник ЄС Жозеп Боррель перед початком засідання Європейської ради у Брюсселі.

 

"Ми повинні зробити Україну спроможною оборонятися. Тому Європейський фонд миру для України, можливо, має стати Фондом оборони України", - сказав він.

 

За словами Борреля, безпекові зобов’язання з боку ЄС щодо України мають передбачати не лише виділення чергових траншів допомоги, а й зусилля у довгостроковій перспективі – "під час і після війни".

 

Він також наголосив на необхідності продовження тренування українських військовослужбовців та модернізації української армії.

 

Нагадаємо, що 29 червня у Брюсселі розпочинається дводенний саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого буде ситуація в Україні.

 

 Як повідомляла УМ, Жозеп Боррель у Мюнхені закликав усунути дефіцит боєприпасів України.