Україна приховує від союзників деталі контрнаступу

09:44, 03.05.2023

Офіційні особи всередині України працюють над тим, щоб запобігти широкому розповсюдженню деталей, пов’язаних із плануванням бойових дій. (Фото: Aleksandr Shulman)

Із союзниками влада України не ділиться деталями майбутнього контрнаступу, щоб убезпечити себе від можливого витоку інформації.

 

Як інформує УМ, про це з посиланням на двох дотичних до питань оборони європейських чиновників повідомляє Politico.

 

Однією з причин секретності, за словами європейських чиновників, їхні українські колеги назвали витік секретних документів Пентагону, організований 21-річним американським військовим Джеком Тейшейрою.

 

Видання також цитує слова українського депутата, який погодився говорити на умовах анонімності. Він каже, що, що українські топ-чиновники не діляться планами контрнаступу навіть з іншими політиками в Києві.

 

"В країні є лише кілька людей, які знайомі з планом", - сказав він.

 

Офіційний представник Пентагону при цьому заявив, що Київ та Вашингтон обмінюються інформацією на тому ж рівні, що й раніше, і українці нічого не намагаються приховати від США.

 

Представник Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, коментуючи скритність українців, заявив, що "вони не зобов'язані повідомляти нам щось заздалегідь".

 

"Американські та українські чиновники підтримують контакт щодня, тому Вашингтон часто може багато про що здогадуватися. США продовжують постачати Україні розвіддані в режимі реального часу. Ми зосереджені не на тому, чи сповістять нас заздалегідь. Ми зосереджені на тому, щоб вони мали все необхідне до моменту, коли будуть готові до дій", - сказав Кірбі.

 

Інші представники адміністрації Байдена, пише Politico, стверджують, що Україна ніколи не була повністю відкритою зі США щодо своїх військових планів. "Вони були скупі на інформацію з самого початку", - сказав американський чиновник.

 

Як повідомляла УМ, президент Володимир Зеленський заявив, що велика війна з Росією може затягнутися на роки та навіть десятиліття, однак він вірить в успіх майбутнього контрнаступу ЗСУ, а також в те, що Крим повернеться під український контроль.