Гаряче Поділля: біля собору сутички - прихильники ПЦУ ставлять намети

09:44, 10.04.2023

У Кам"янці вирують пристрасті навколо російського храму. (Фото: Телеграм КОД Кам’янця)

У Хмельницькій області в старовинному місті Камʼянець-Подільський біля собору Олександра Невського сталися сутички між прихильниками Православної церкви України та вірянами Української православної церкви Московського патріархату.

 

Як інформує УМ, про це в Телеграм повідомляє КОД Кам’янця.

 

Місцеве видання Vsim пише, що протести біля храму відбуваються вже другий день. 8 квітня громада проголосувала за перехід до ПЦУ, але представники УПЦ МП не віддають їм ключі від храму і не пускають ревізійну комісію, яка має провести інвентаризацію.

 

«Код Камʼянця» пише, що біля собору зібралось близько 4 тисяч людей. Парафіяни УПЦ МП стали кільцем навколо собору, після чого й почалися сутички. Поліція намагалась розборонити людей. Про затриманих не повідомляють.

 

Після 19:00 активісти та представники ПЦУ почали встановлювати намети. Вони сказали, що залишаться на ніч, попри комендантську годину.

 

В УПЦ МП заявили про спробу захоплення храму.

 

Нині Хмельницька область є лідером в країні за кількістю переходів з УПЦ МП до ПЦУ. Після побиття військового у соборі УПЦ Московського патріархату 2 квітня в області повністю заборонили діяльність УПЦ МП і позбавили її низки земельних ділянок.

 

Як повідомляла УМ, у Києві десятки московських церков  збудовані нелегально.