США і Великобританія відреагували на ордер на арешт Путіна

07:20, 18.03.2023

Світ відреагував на можливість арешту путіна

Президент США Джо Байден заявив, що видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна за скоєні воєнні злочини  є «виправданою». 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The New York Times.

 

 «Я думаю, що це (ордер МКС на арешт Путіна – ред.) виправдано. Путін явно вчинив військові злочини», - зазначив глава Білого дому.

 

Байден наголосив, що рішення суду в Гаазі видати ордер є «дуже сильною позицією». При цьому він додав, що США не є членом МКС.

 

Британія також позитивно оцінила рішення Міжнародного карного суду про ордер на арешт Володимира Путіна і наголосила , що винні за військові злочини армії РФ в Україні мають бути справедливо покарані. 

 

Про це сказав заступник постпреду Британії в ООН Джеймс Каріукі на засіданні Ради Безпеки ООН.

 

«Сьогоднішня заява Міжнародного кримінального суду є важливим кроком для забезпечення притягнення винних до відповідальності, під час війни було скоєно варварські звірства, у тому числі проти дітей», - заявив він.

 

На засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку він також наголосив, що 

 

Британія повністю віддана справі притягнення Росії до відповідальності за її незаконні дії в Україні.

 

Відомо, у жовтні минулого року уповноважена при президенті РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова повідомила Путіну, що всиновила викрадену з Маріуполя дитину.. За її словами, лише станом на жовтень до РФ вивезли до 2 тис. дітей-сиріт із соціальних закладів, а 350 дітей з Донбасу вже "прилаштовані" у прийомні родини у 16 регіонах РФ. 

 

Українська сторона зафіксувала депортацію 16221 дитини. 

 

Напередодні повідомлялося, що Міжнародний кримінальний суд готується відкрити дві справи  про воєнні злочини РФ в Україні: у зв’язку з викраденнями українських дітей та навмисними атаками Росії проти цивільної інфраструктури України.

 

Як повідомляла УМ, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду в п'ятницю видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна  у зв'язку із ситуацією в Україні.

 

Усі країни-члени Міжнародного кримінального суду тепер юридично зобов’язані  затримати і передати до суду підозрюваного президента РФ Володимира Путіна.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що після історичного рішення про видачу ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна повинна бути історична відповідальність.