Україна провела обмін «101 на 101», віддали колаборанта з УПЦ МП

10:08, 17.02.2023

101 український захисник на рідній землі. (Фото: Телеграм Андрій Єрмак)

Черговий обмін військовополоненими 16 лютого здійснили Україна й російська федерація , внаслідок якого на підконтрольну Києву територію повернулися 100 військових і одна цивільна особа, а до росії – 101 військовослужбовець.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Міноборони Росії, голова Офісу президента України Андрій Єрмак, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

 

«Продовжуємо повертати українців з полону. Сьогодні додому їдуть 100 наших воїнів та 1 цивільний. Серед звільнених бійців – нацгвардійці, прикордонники та військові ЗСУ. 94 з них – оборонці Маріуполя, включно з 63 воїнами з "Азовсталі". Їх так довго чекали рідні.

 

Багато з героїв отримали поранення різної тяжкості.

 

Ми продовжуємо працювати, дякую команді та Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими. Повернемо додому всіх», - пряма мова Єрмака

 

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що звільнений цивільний – це перший заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк.

 

"Він не зламався, відмовився співпрацювати з ворогом і був викрадений окупантами 19 березня минулого року на блокпосту біля Благовіщенки. Після 333 днів неволі він повертається до рідних та близьких", – уточнив штаб.

 

Серед звільнених військових багато поранених. Більшість – захисники Маріуполя. Також є українські оборонці з херсонського та київського напрямків. Серед інших повернулися 63 оборонці "Азовсталі", захисники Бучі, Херсона та Лиману.

 

До Військово-морських сил належать 46 звільнених, до Державної прикордонної служби – 29, Нацгвардії – 12, ще 8-ро звільнених належать до Збройних Сил України, 5-ро – до лав Територіальної оборони. Цього разу всі звільнені в результаті обміну – рядові й сержанти.

 

Кожен із повернених громадян України отримає необхідну медичну допомогу, зможе пройти реабілітацію, а також відновити документи і банківські картки.

 

Український омбудсмен повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вдалося повернути додому 1863 українці.

 

«Сьогодні, 16 лютого, в результаті переговорного процесу з підконтрольної київському режиму території повернуто 101 російського військовослужбовця, яким у полоні загрожувала смертельна небезпека», - повідомило Міноборони РФ.

 

Міноборони РФ повідомляє, що звільнених військовослужбовців доправлять літаками військово-транспортної авіації ПКС Росії до Москви для проходження лікування та реабілітації. Їм уже надають медичну та психологічну допомогу.

 

Українська сторона повідомила про обмін слідом за російською.

 

Як зауважили в ГУР, щоб Щоб допомогти повернути сотню українських захисників із російського полону, українська сторона віддала церковника-колаборанта УПЦ МП.

 

 

Про це повідомив представник ГУР МОУ Андрій Юсов в ефірі  національного телемарафону, співрозмовник УП в правоохоронних органах

 

«Вчора, щоби повернути наших хлопців, на запит тієї сторони і за власною згодою був переданий один колаборант, так званий священнослужитель Московського патріархату, який сприяв окупантам, зливав різноманітну інформацію, допомагав проводити так звані псевдовибори.

 

РФ запросила, Україна не стала заперечувати, він сам був лише за, це допомогло повернути наших захисників додому. Ця робота буде тривати», - сказав Юсов.

 

Як з’ясувалося , мова йде про  настоятеля Свято-Казанської парафії Горлівської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) у смт Ярова Лиманської громади Донецької області Миколу Зірку.

 

Напередодні стало відомо, що цього церковника-колаборанта було засуджено до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Як повідомляла УМ, четвертий обмін полоненими за два тижні: додому повернулися 50 захисників.