Курдський слід: росіяни залучали до дронних атак іноземних найманців

14:50, 12.02.2023

У перехоплені ГУР чути, як співрозмовники спілкуються діалектом курдської мови з вкрапленням слів на фарсі.

росія могла залучити до організації атаки дронів по території України курдських найманців – таке припущення висловили в українській розвідці.

 

Як інформує УМ, про це 12 лютого повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

 

Розвідники посилаються на запис діалогу двох операторів дронів Shahed, які уточнюють координати цілі. Цю розмову перехопили під час масованої атаки «дронами-камікадзе» по території України 10 лютого.

 

«Співрозмовники спілкуються діалектом курдської мови з вкрапленням слів на фарсі. Тобто, командування окупаційних військ залучає до атак по території України не тільки іранських інструкторів, які навчають росіян використовувати дрони.

 

 Це перехоплення може свідчити, що на боці росіян також воюють курдські найманці, які мають досвід бойового використання Shahed», — заявляють у розвідці.

 

У ГУР зазначили, що під час проведення своїх операцій в Сирії російські війська вже залучали збройні загони, які складались з курдських та афганських найманців.

 

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Центр національного спротиву повідомив, що росіяни завезли іранських інструкторів на територію тимчасово окупованої Херсонщини та Криму для запусків дронів-камікадзе Shahed-136. Вони навчають росіян користуватися дронами-камікадзе й безпосередньо контролюють запуск безпілотників по українських цивільних об’єктах, зокрема удари по Миколаєву та Одесі.

 

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати також мають докази розміщення іранських військ у Криму для підтримки атак безпілотників на інфраструктуру України та цивільне населення.

 

Пізніше іранських інструкторів також помітили у Білорусі. Звідти вони координували запуски БПЛА Shahed-136 по об’єктах інфраструктури Київщини та північних і західних областях України.

 

Як повідомляла УМ, Ранкова атака дронів у Києві: загинуло четверо людей.