Пригожин заявив про припинення вербування зеків до ПВК «Вагнер»

09:58, 09.02.2023

Вербування в’язнів у російських тюрмах для участі у війні росії проти України припинило російське угруповання найманців ПВК «Вагнер».

 

Як інформує УМ,Ю про це заявив 9 лютого засновник «Вагнера» Євген Пригожин, повідомила преслужба "кухаря" путіна у Телеграм.

 

«Вербування полонених приватною військовою компанією «Вагнер» повністю припинено», – сказав Пригожин у відповідь на запит про коментар від російського ЗМІ в соцмережах.

 

Водночас напередодні російське видання «Агентство» з посиланням на юристку Яну Гельмель і колишню представницю пермської крайової Громадської спостережної комісії Оксани Асауленко повідомило, що в’язням у колоніях Росії погрожують новими кримінальними справами за відмову їхати на війну до України у лавах ПВК «Вагнер».

 

Російський уряд 6 лютого дозволив компанії «Газпром нефть» заснувати «приватну охоронну організацію»

 

На думку Яни Гельмель, нові методи вербування російських ув’язнених зумовлені тим, що все менше людей готові укладати контракт із ПВК «Вагнер» на відміну від літа й осені 2022 року, оскільки до колоній почали доходити відомості про кількість убитих і поранених.

 

З весни 2022 року у ЗМІ почала з’являтися інформація про те, що ПВК «Вагнер» вербує в’язнів у російських колоніях для участі у війні проти України в обмін на помилування. Як це оформляється юридично, досі невідомо. Кремль заявив, що ця інформація засекречена.

 

ПВК «Вагнер» – неофіційний російський збройний підрозділ, який не належить до Міноборони Росії або інших державних структур. Бойовики ПВК «Вагнер» беруть участь у наземних операціях у Сирії, країнах Африки та у війні Росії з Україною. Найманців підозрюють у скоєнні численних воєнних злочинів.

 

Як повідомляла УМ, власник «ПВК Вагнера» Пригожин офіційно підозрюється у воєнних злочинах.