Зайвий мотлох: Литва закликала країни ЄС вислати послів росії

10:26, 01.02.2023

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс (Литва погіршила дипломатичні відносини з Росією, включаючи відправку посла, у квітні минулого року після того, як стало відомо про бійню в українському місті Буча).

Членам Європейського Союзу не потрібно мати послів росії у своїх країнах вважає міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс.

 

Як інформує УМ, про це він сказав на пресконференції в Ризі, повідомляє Delfi.

 

«У більшості випадків це вже не дипломатична, а пропагандистська установа, яка приховує воєнні злочини та загалом пропагує геноцид», — сказав Ландсберґіс.

 

 Він додав, що нещодавно Литва була єдиною країною, у якій не було російського посла, але тепер його держава у балтійській групі.

 

Через війну росії проти України Литва ще у квітні 2002 року вислала посла рф у Вільнюсі Олексія Ісакова і чотирьох співробітників посольства, а також працівників генерального консульства у Клайпеді. У цьому місті російське диппредставництво закрили.

 

Москва у відповідь вислала литовських дипломатів і закрила консульство в Санкт-Петербурзі.

 

3 жовтня 2022 року Литва заявила, що висилає з країни тимчасового повіреного у справах росії Сергія Рябоконя та оголошує його персоною нон ґрата через його заяви.

 

5 жовтня росія оголосила тимчасову повірену у справах Литви Вірґінію Умбрасене персоною нон ґрата та вислала її з країни.

 

23 січня 2023 росія викликала посла Естонії Маргуса Лайдре й наказала йому покинути рф до 7 лютого. Рівень дипвідносин між Естонією та росією понизили до рівня тимчасово повірених у справах.

 

Згодом Латвія вирішила, що солідарно з Естонією теж знизить рівень дипломатичного представництва з росією. Міністерство закордонних справ росії наказало послу Латвії в Москві Марісу Ріекстіншу залишити рф протягом двох тижнів.

 

Як повідомляла УМ, дипломатичний скандал: Естонія закриє Фінську затоку для рф.