МАГАТЕ закликала рф негайно припинити окупацію ядерних об'єктів в Україні

09:19, 18.11.2022

МАГАТЕ дещо раніше закликало створити зону безпеки навколо атомних станцій, і перш за все, поблизу ЗАЕС.

Третю резолюцію від початку повномасштабної війни в Україні ухвалила керівна рада Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що складається з 35 країн, в якій закликала росію припинити всі дії на українських ядерних об'єктах.

 

 Як інформує УМ, про це повідомило агентство Reuters.

 

За словами дипломатів, які взяли участь у закритому голосуванні у четвер, резолюцію підтримали 24 держави із 35-ти, утрималися 7 країн - Кенія, Намібія, Індія, Пакистан, Саудівська Аравія, Південна Африка та В'єтнам. Проти проголосували росія та Китай. Ще дві країни не були присутніми під час голосування.

 

"Рада висловлює серйозне занепокоєння тим, що російська федерація не прислухалася до закликів Ради негайно припинити всі дії проти та на ядерних об'єктах в Україні, і просить російську федерацію зробити це негайно", - йдеться у документі.

 

Раніше в МАГАТЕ заявили, що Хмельницька атомна електростанція (ХАЕС) у вівторок втратила повний доступ до електромережі через російські ракетні удари по Україні, що змусило її тимчасово перейти на резервне живлення від дизель-генераторів.

 

Як повідомляла УМ, МАГАТЕ відправляє місії на атомні електростанції України.