Перемога України у війні з рф стане поворотним моментом для світу – Джонсон

14:36, 02.11.2022

Джонсон не вірить, що ядерну зброю буде застосовано

Експрем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що попри свою відставки з посади, він продовжить активну роботу для підтримки українців у війні з росією, оскільки перемога України у цій війні стала б поворотним моментом для світу.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у інтерв’ю Sky News 

 

За словами колишнього прем’єра, світова спільнота має виявляти зараз стратегічну терплячість для подальшої підтримки українців.

 

«Здобутки від продовження підтримки України величезні, бо ми вперше за десятиліття показали, що ми дійсно віримо в демократію і свободу, і що ми готові відстоювати ті цінності у Європі»,- наголошує Джонсон.

 

На його думку, головна небезпека полягає у спокусі піти на поступки росії. Джонсон назвав загрозою спроби підштовхування України до територіальних поступок москві, що, за його словами, «лише заохотить путіна до подальшої агресії».

 

Джонсон також схвально відгукнувся про підтримку України, яку надають США. Він сказав, що США “позитивно здивувала Велику Британію” у підтримці України.

 

«Джо Байден діяв абсолютно дивовижно і дехто можливо не очікує, що я таке скажу, але я справді вважаю, що Америка нас дуже позитивно здивувала»,- додав Джонсон.

 

Він також зауважив, що завжди є підстави турбуватися, що американське бажання підтримувати Україну може зменшитися, але підкреслив, що у приватних розмовах зокрема з республіканцями бачив, що американські політики «розуміють важливість цієї боротьби».

 

Газета The Telegraph повідомила, що колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон має намір просувати “план Маршалла” для України шляхом створення нової організації для відбудови зруйнованої війною економіки.

 

Також він вважає, що президент рф володимир путін не наважиться застосувати ядерну зброю у війні проти України.

 

«Я не думаю, що він це зробить, він був би божевільним, щоб це зробити»,- сказав Джонсон.

 

Експрем’єр-міністр зазначив, що такий крок миттєво вивів би рф з клубу цивілізованих націй і став би “повною катастрофою” для росії, оскільки призвів би до “кріогенного заморожування” її економіки.

 

«Він також кардинально втратив би заступництво китайців, а у власній країні, я думаю, він викликав би абсолютно істеричну реакцію»,- сказав Джонсон.

 

Колишній глава британського уряду також зазначив, що якщо російський диктатор наважиться на ядерний удар, міжнародна спільнота муситиме відповісти.

 

За його словами, “існують різноманітні варіанти” відповіді як у НАТО так і у США, Великої Британії та Франції окремо.

 

Але він додав, що, на його думку, «дуже, дуже, дуже, дуже малоймовірно, що до цього (ядерної атаки - ред.) дійде».

 

Як повідомляла УМ, у Великій Британії значно розширять програму підготовки українських військових. Мова йде про навчання десятків тисяч солдатів.