Коридори до ЗАЕС для місії МАГАТЕ обстрілюються росіянами

13:43, 30.08.2022

Рашисти навмисно обстрілюють шляхи, якими атомні експерти направляються до ЗАЕС

Команда з 14 експертів Міжнародного агентства з атомної енергії на чолі з гендиром Агентства Рафаелем Гроссі вже прибула до Києва. Найближчим часом вона вирушить на Запорізьку атомну електростанцію, що перебуває під тимчасовою окупацією російських військ.
 
Як інформує Україна молода, це повідомляє CNN.
 
«Команда ядерної служби ООН прибула до Києва перед запланованим візитом на окуповану рф Запорізьку атомну електростанцію на південному сході України на цьому тижні»,- йдеться у повідомленні.
 
Керівник МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що їхня делегація вже вирушила до України, щоб відвідати ЗАЕС.
 
Росія навмисне обстрілює коридори, якими експерти мають дістатися на Запорізьку атомну електростанцію, щоб натомість «запропонувати» прохід через тимчасово окуповані Крим чи території Донбасу.
 
Про це повідомив у Twitter радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.
 
«Позиція України незмінна. Доступ тільки через підконтрольну територію України. Демілітаризація АЕС. Негайне відведення російських військ. На станції – лише український персонал»,– написав він.
 
4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд з містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. 
 
5 серпня Росія влаштувала артилерійські обстріли території біля майданчика ЗАЕС. Внаслідок трьох зафіксованих влучень пошкоджено високовольтну лінію видачі електричної потужності ЗАЕС – Запорізька ТЕС. 
 
Вдень 25 серпня Росія відключила ЗАЕС від останньої високовольтної лінії. Президент Володимир Зеленський заявив, що ЗАЕС була за крок від катастрофи.
 
Як повідомляла УМ, Рафаель Гроссі, Генеральний директор МАГАТЕ повідомив, що під його керівництвом делегація МАГАТЕ відправилася на Запорізьку АЕС.