Словаччина відправить Україні 30 БМП

17:35, 23.08.2022

У найближчі тижні Україна отримає 30 бойових машин піхоти БМП-1

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомив, що уряд країни відправить 30 бойових машин піхоти (БМП-1) в Україну.
 
Як інформує Україна молода, про  це повідомляє Reuters.
 
У повідомленні зазначається, що Словаччина передасть Україні 30 гусеничних бойових машин піхоти, і натомість отримає від Німеччини 15 танків Leopard.
 
«Я дуже радий, що Словаччина зможе безоплатно передати Україні 30 машин (БМП-1) і отримати від Німеччини 15 танків Leopard 2-A4»,– сказав Ярослав Надь після переговорів з держсекретарем Міністерства оборони Німеччини Бенедиктом Циммером у Братиславі.
 
Окрім того, він зазначив, що угода також містить у собі боєприпаси, запасні частини та комплексне навчання.
 
Варто зазначити, що Словаччина вже передала Україні систему ППО С-300, військові гелікоптери серії “Мі”, самохідні гаубиці та реактивні системи залпового вогню “Град”.
 
У повідомленні зауважили, що Словаччина також натякнула на те, що може передати Україні свої винищувачі МіГ-29 радянської епохи, які вона планує заземлити цього місяця, оскільки Чехія та Польща погодилися патрулювати повітряний простір Словаччини.
 
У Словаччині лише половина респондентів опитування підтримують те, що країна продає свій парк винищувачів, аби допомогти Україні захиститися від російської агресії.
 
Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що його країна відкрита для переговорів про передачу Україні свого флоту з 11 винищувачів МіГ-29. Водночас він зауважив, що Словаччина недостатньо велика, щоб мати можливість в односторонньому порядку подарувати військові літаки, тому союзники повинні запропонувати заміну літаків або готівку.
 
Словаччина представила план передачі українським ВПС 12 винищувачів МіГ-29. Водночас країни НАТО мають взяти зобов’язання захистити словацьке небо, поки країні постачать американські F-16.
 
Як повідомляла УМ, украінські військові отримали від турецького уряду 50 вживаних бронеавтомобілів із протимінним захистом.