Ліз Трасс має великі шанси перемогти на виборах прем’єр-міністра Великої Британії

13:51, 18.08.2022

Ріші Сунак поступається Ліз Трасс за рівнем підтримки на виборах. (news.sky.com)

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс має чималі шанси виграти боротьбу за посаду лідерки Консервативної партії, а відтак і прем'єр-міністра.

 

Останнім часом, за даними опитування, її відрив від колишнього міністра фінансів Ріші Сунака неабияк збільшився.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчить опитування Sky News.

 

Згідно з опитуванням, 66% членів партії проголосують за пані Трасс, а 34% за пана Сунака, якщо виключити тих, хто не визначився чи не голосуватиме.

 

І це при тому, що трохи більше двох тижнів тому Трасс лідирувала лише у 38 процентних пунктів.

 

Наразі ж її вже підтримали колишні конкуренти Том Тугендхат і Пенні Мордонт, а також міністр оборони Бен Воллес і колишній міністр охорони здоров'я Саджид Джавід.

 

Водночас 13% заявили, що поки не вирішили, як вони голосуватимуть та чи не голосуватимуть взагалі. 57% респондентів заявили, що вони вже проголосували, а 38% заявили, що ще не проголосували, але збираються це зробити.

 

Зауважимо, що обидва кандидати виступають за непохитну підтримку України на тлі війни з росією. Наприкінці липня Велика Британія надала 5 мільярдів доларів військової та гуманітарної допомоги. Сполучене Королівство також навчає українських бійців.

 

Також опитування показало, що чинний прем’єр-міністр Борис Джонсон користується великою підтримкою серед членів торі. У такий спосіб, 55% опитних вважають, що депутати-консерватори неправі, змусивши Джонсона піти у відставку, проте 40% підтримали це рішення.

 

Зазначається, що якби Джонсон все ще брав участь у виборах то, 46% проголосували б за Джонсона, 24% за Трасс та 23% за Сунака.

 

Варто зауважити, що на початку виборів популярнішим кандидатом був Сунак, але останнім часом опитування показали, що Трасс користується більшою популярністю серед консерваторів.

 

Як повідомляла «УМ», 7 липня Борис Джонсон оголосив про свою відставку з посади прем’єр-міністра Великої Британії. Окрім цього, Джонсон вирішив піти з посади очільника Консервативної партії.

 

Таке рішення Джонсон прийняв після того, як з його уряду звільнилось понад 50 посадовців.