Ненсі Пелосі завершила історичний візит до Тайваню

14:37, 03.08.2022

Попри бурхливі протести Китаю, який вважає Тайвань своєю провінцією, спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі здійснила візит на острівну державу

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі вилетіла з Тайваню з аеропорту Тайбею Суншань.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє BBC. 
 
Близько 13:00 за Києвом літак Ненсі Пелосі вирушив у дорогу, завершуючи її візит тривалістю менше доби. 
 
Під час візиту Пелосі та ще п’ять членів Конгресу США у складі делегації зустрілися з керівництвом Тайваню.  
 
Далі спікерка продовжить турне Азією. З Тайваню вона прямує спершу до Південної Кореї, далі - Японії. 
Пелосі стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років. 
 
Заступник міністра закордонних справ Китаю Се Фен у зв’язку з її приїздом викликав посла США Ніколаса Бернса та оголосив військові навчання навколо Тайваню.
 
 
У повідомленні МЗС Китаю зазначається, що Се Фен «передав суворі заяви» проти візиту Пелосі. Інших подробиць не уточнюється.
 
Зазначимо, що це перший з грудня 2018 року виклик американського посла в Китаї – тоді він відбувся на тлі затримання фінансового директора Huawei, яку США оголосили причетною до промислового шпигунства.
 
Як відомо, літак із спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі у вівторок ввечері приземлився у столиці Тайваню Тайбей.
 
Китай негайно засудив візит Пелосі, а міністерство закордонних справ заявило, що він завдає серйозної шкоди миру та стабільності в Тайванській протоці.
Пекін пообіцяв вжити заходи у відповідь на візит Пелосі, зазначивши, що наслідки, що випливають з нього, повинні нести США та сепаратистські сили «незалежності Тайваню».
 
Китайські державні ЗМІ повідомили, що Народно-визвольна армія країни проводитиме навчання поблизу Тайваню у найближчі дні.
 
Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не дадуть себе залякати погрозами та войовничою риторикою Китаю у зв’язку з поїздкою Ненсі Пелосі на Тайвань.
 
Як повідомляла УМ, військове відомство США має наміри у найближчий час вивести на орбіту 28 передових супутників для відстеження гіперзвукових ракет на тлі загрози Росії й Китаю.