Блінкен анонсував новий пакет безпекової допомоги для України від США

18:33, 01.06.2022

Столтенберг та Блінкен під час спільної пресконференції. (nato.int)

Держсекретар США Ентоні Блінкен офіційно анонсував новий пакет безпекової допомоги для України від Вашингтону обсягом 700 млн доларів.

 

Як інформує Україна молода, про це Ентоні Блінкен заявив на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у середу.

 

"Сьогодні вранці президент Байден анонсував новий пакет безпекової допомоги, щоб озброїти українців саме тим, що вони потребують, щоб відбивати російську агресію. Він включає у тому числі реактивні системи залпового вогню", - сказав держсекретар США.

 

Наразі відомо, що йдеться про пакет обсягом 700 млн доларів, який включає у тому числі високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS), з політичною умовою, що їх не будуть використовувати для ударів по цілях у межах росії.

 

Також у пакеті - радіолокаційні системи, більше ракет Javelin, протитанкове озброєння, гелікоптери, тактичні транспортні засоби та різні види боєприпасів.

 

Водночас глава МЗС росії Сергій Лавров заявив, що існують ризики залучення третіх країн до війни з Україною, якщо Київ отримає американські РСЗВ.

 

«Такі ризики, звичайно, існують. Те, чого вимагає, причому безапеляційно, по-господарськи... київський режим від своїх західних покровителів.

 

По-перше, це переходить усі рамки пристойності та дипломатичного спілкування, а по-друге, це є прямою провокацією, щоб залучити Захід до воєнних дій», - цитують Лаврова пропагандистські російські ЗМІ.

 

За його словами, ці ризики "розуміють свідомі західні політики".

 

«Не всі, щиро скажу, в Євросоюзі, особливо в його північній частині. Є політики, які готові йти на це божевілля заради того, щоб задовольнити свої амбіції.

 

Але серйозні країни в Євросоюзі, звичайно, чудово розуміють неприйнятність таких сценаріїв, і начебто ознаки розумних оцінок ми нещодавно почули з Вашингтону», - заявив скандальний російський міністр.

 

Як повідомляла «УМ», адміністрація президента США планує надати Україні ракетні системи залпового вогню, здатні вражати цілі на відстані понад 64 кілометри.

 

Раніше президент Джо Байден заявив, що Сполучені Штати не планують надавати Україні ракетні комплекси, здатні вражати цілі на території Росії.