Окупанти Маріуполя планують знести «Азовсталь»

14:51, 18.05.2022

На місці найбільшого металургійного заводу «Азовсталь» російські окупанти хочуть розбити паркову зону

Російські загарбники планують знести металургійний комбінат «Азовсталь» у Маріуполі.
 
Як інформує Україна молода, про це у Телеграмі повідомила Маріупольська міська рада.
 
«У «ДНР» планують знести Азовсталь. Навіщо? У ЗСУ скоро з’являться сили для деокупації Маріуполя. Росіяни превентивно знищують важливий для України промисловий комплекс»,- зазначає міськрада.
 
На її думку, загарбники хочуть стерти будь-яке нагадування про героїчний подвиг українських військових, а також не зацікавлені у відновленні та розвитку Маріуполя, бо для них це лише територія для кримського коридору.
 
Водночас у міськраді нагадали, що комбінат "Азовсталь" - це унікальний металургійний комплекс повного циклу, який забезпечує 10 тисяч робочих місць, мільярди доларів валютних надходжень та податків, 7 тисяч тонн високоякісної сталі, 6 млн тонн чавуну, 4,5 млн тонн металопрокату.
 
Своєю чергою радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що в ОРДО збираються «поновити роботу ММК ім. Ілліча. Та знести Азовсталь. На місці якого побудувати паркову зону».
 
Ставленик окупаційної влади Росії в Донецькій області Денис Пушилін заявив, що завод Азовсталь у Маріуполі планують знести, а Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча – відновити. 
 
Обидва підприємства належать Рінату Ахметову, який пообіцяв, що жоден бізнес СКМ не працюватиме під російською окупацією.
 
Слова Пушиліна про знесення Азовсталі передає російське пропагандистське агентство ТАСС. Він заявив, що на місці підприємства може з'явитися зелена зона або технопарк.
 
Площа Азовсталі – 11 кв. км. Завод входить до групи Метінвест, до війни це було одне з найбільших металургійних підприємств України. Засноване у 1933 році. 
 
Власник підприємства Рінат Ахметов в інтерв'ю італійському телеканалу RAI 16 травня розказав, що довоєнна капіталізація Азовсталі та ММК імені Ілліча становила близько $10 млрд. Крім того, на підприємствах був значний запас сировини та готової продукції на суму $1 млрд.
 
Він запевнив, що СКМ обов'язково пред'явить претензії РФ із вимогою відшкодувати всі збитки, завдані російською воєнною агресією. 
 
Завод Азовсталь за три місяці великої війни став символом українського опору. Бої за Маріуполь, де розташоване підприємство, почались на другий день повномасштабного вторгнення російської армії до України і тривали до середини травня. Весь цей час оборонці Маріуполя перебували в оточенні.
 
25 лютого металургійні заводи в Маріуполі вивели в гарячу консервацію, щоб вони менше постраждали у випадку бомбардування.
Ахметов обіцяв, що готовий інвестувати стільки, скільки потрібно, щоб відбудувати Маріуполь і комбінати після війни і деокупації міста. 
 
Як відомо, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу.
 
Місто практично зруйновано – і житлові будинки, і об’єкти інфраструктури, і школи, і лікарні, і підприємства. Меткомбінат «Азовсталь» агресор закидав авіаційними бомбами та артелерійськими снарядами, коли там в укриттях ховалися мирні мешканці.
 
У заблокованому місті залишаються близько 100 тисяч мирних жителів. Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО. Відповідно до списків, які вже верифікували, із Маріуполя загарбники депортували майже 40 тисяч людей.
 
Як повідомляла УМ, украінські військові та розвідники розпочали операцію з порятунку оборонців міста Маріуполь в ніч на вівторок. Ця операція триватиме й надалі.