У захисників Маріуполя чотири варіанти дій і є зброя для відбиття атак росіян – «Азов»

16:31, 08.05.2022

Бої на "Азовсталі".

Офіцер управління розвідки боєць полку "Азов" Ілля Самойленко пояснює, що захисники заблокованого Маріуполя мають чотири варіанти дій, але єдиним прийнятним – є битись. Також він пояснює, що полон означатиме для українських бійців смерть.

 

Як інформує УМ, про це 8 травня заявив Самойленко під час брифінгу з «Азовсталі».

 

«Щодо шансів, які у нас є тут, то я вам скажу те саме, що я говорю своїм товаришам, солдатам… у такій критичній ситуації, як зараз, у нас є (чотири варіанти –ред)… Перше – можна, звісно, просто відкласти зброю і сидіти в кутку і чекати кінця. Це буде повільна смерть від голоду чи швидка смерть від бомби, просто прийняти.

 

Другий варіант – можна спробувати якось втекти, як боягуз, думати лише про власне життя, не думати про свій обов'язок, про присягу і саме це відбулося з командиром морпіхів.

 

Ситуація така, що ми більше ніж за 100 кілометрів від наших основних позицій, ми не маємо належної підготовки з обох сторін, тут не можна прорватися, це неможливо, але якщо думаєш лише про своє життя, то звісно будеш хапатися за будь-яку можливість.

 

Такий варіант – це великий сором, по-друге це може призвести й до смерті, тому що один із людей помер під час такої спроби.

 

Третє – можна відкласти зброю і просто здатися. А четвертий варіант – це єдиний спосіб, який буде гарантувати ваше життя і ви не будете соромитися того, що ви зробили – стояти і боротися.

 

Ми весь цей час знали, що полк Азов не має високих шансів на виживання, якщо нас візьмуть у полон і здатися для нас – це неприйнятно. Ми не можемо зробити такий великий подарунок ворогу», - сказав Самойленко.

 

Він наголосив, що полон для "азовців" означає смерть, оскільки ворог порушує всі правила і звичаї війни. І бійці мають для цього чіткий доказ.

 

І навів приклад Дана Звоника, якого у 20-числах квітня російські окупанти захопили в полон, зняли на відео, мовляв "українці здаються", і закликали наслідувати такий приклад. Але вже через кілька днів мати Звоника отримала повідомлення з його телефону – фото мертвого сина. За даними Самойленка, росіяни задушили цього полоненого.

 

Крім того, Ілля Самойленко зазначив, що не може говорити про все з міркувань безпеки, але запевнив, що бійці ще мають запаси і будуть боротися з окупантами далі.

 

Пряма мова: "Ми все ще маємо провізію, ми все ще маємо зброю, нам, можливо, бракує військової техніки та важкої артилерії – поте ми й не можемо застосувати артилерію зараз, бо це надто близько до самого міста. Ви розумієте, що я маю на увазі.

 

Росія досі не перестала використовувати артилерію, але ми не можемо цього робити.

 

Наші ресурси тут обмежені. Усі наші запаси обмежені, бо ми не отримуємо жодного поповнення запасів, ми воюємо на своєму вже майже два з половиною місяці.

 

У нас все ще є вода, у нас ще є амуніція, все ще є персональна зброя – ми будемо битися до найкращого вирішення ситуації".

 

Як повідомляла УМ, заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар, відомий як "Калина", заявив, що обстріли заводу "Азовсталь" тривають – і владі необхідно продовжити зусилля і вивезти бійців.