Окупанти викрадають ветеранів АТО/ООС для «параду полонених» 9 травня

18:25, 27.04.2022

Окупанти збираються примусити пройти українських чоловіків вулицями окупованих міст

На окупованих територіях російські військові викрадають чоловіків призовного віку для обмінного фонду та параду на 9 травня. Незаконно затриманих українців катують, допитують та везуть у напрямку окупованого Криму.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Головне управління розвідки МО України.
 
На зайнятих територіях Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Луганської, Донецької областей проводяться масштабні «фільтраційні заходи». Жертвами окупантів найчастіше стають чоловіки призовного віку. У першу чергу – ветерани АТО/ООС, колишні військові та правоохоронці, проукраїнські активісти.
 
За даними розвідки, у приміщеннях херсонського ізолятора тимчасового утримання перебувають понад 300 проукраїнських активістів і ветеранів АТО/ООС. Їх допитують і катують.
 
Подібна ситуація у селі Велика Лепетиха Херсонської області. Окупанти створили там фільтраційний табір, а його функціонування забезпечують  близько 400 російських військовослужбовців, одягнених у форму росгвардії. 
 
Вони шукають і затримують чоловіків призовного віку, а потім масово вивозять їх в напрямку окупованого Криму.
 
«Головна мета таких дій – поповнення обмінного фонду. Українських заручників планують обмінювати на російських військових злочинців. Навіть за умови, якщо українці не брали участі у бойових діях 2022 року»,- зазначили у розвідці.
 
Ймовірно, затриманих використають в організації пропагандистських «парадів перемоги». За даними розвідки, їх можуть спробувати видати за «військовополонених» та провести вулицями окупованих міст. Аналогічні заходи відбувались в Донецьку 2014 року. Тоді українських героїв після численних тортур примусили пройти центральною вулицею Донецька, де їх піддавали знущанням та приниженням.
 
Як повідомляла УМ, ватажки  ОРДЛО проводять незаконну масову мобілізацію чоловіків віком 18-55 років на війну з Україною. Їм заборонено виїжджати з ОРДЛО, а за ухиляння від «мобілізації на захист батьківщини» погрожують кримінальною відповідальністю.
 
Читайте також: до так званої «армії ДНР» обманом мобілізували усіх музикантів Донецької  філармонії. Їх запросили нібито для знімання сюжету на ТБ, однак на місці оголосили, що вони будуть негайно відправлені на фронт.