Звірства у Бучі: ЄС запровадив нові санкції проти рф і ембарго на вугілля

18:12, 05.04.2022

ЄС ввів низку санкцій проти росії, серед них ембарго на вугілля (Фото з відкритих джерел)

У відповідь на звірства у Бучі Євросоюз повідомив про п’ятий пакет санкції проти РФ, до якого увійшло вугільне ембарго проти агресора та заборона транзакцій з чотирма чільними російськими банками. Окрім цього ЄС заблокує Росії  свої порти та дороги.


Як інформує Україна молода, про це повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у Телеграмі.


"ЄС ввів п’ятий пакет санкцій проти росії. Він включає, зокрема, вугільне ембарго, яке коштуватиме Кремлю 4 млрд євро щорічно. До нафтового ембарго, на жаль, поки що не дійшли. Ми продовжимо працювати, щоб переконати наших партнерів саме в нафтовому ембарго", - заявив Єрмак.


За його словами, санкції передбачають також заборону на експорт у росію напівпровідників, машин та транспортного обладнання на суму 10 мільярдів євро. До переліку потрапили такі елементи як квантові комп’ютери, високотехнологічні напівпровідники, транспортні складові тощо. 


Російські судна тепер не зможуть заходити в порти ЄС. 


Заборонені  будь-які транзакції з чотирма ключовими російськими банками, включаючи ВТБ. Запрацюють також обмеження на в'їзд вантажівок з білорусі та росії.


Країни блоку також забороняють роботу російських та білоруських дорожніх операторів, що позбавить російську промисловість ключових товарів.


Євросоюз відмовляється від імпорту з РФ низки товарів та сировини на кшталт деревини, насіння, морепродуктів та алкоголю. Це коштуватиме агресору ще 5,5 млрд євро.


І остання частина санкційного пакету забороняє російським компаніям брати участь у європейських публічних закупівлях та позбавляє російські державні установи фінансової підтримки з боку ЄС.


Аби пакет санкцій вступив у силу, має бути проголосовано всіма країнами блоку в найближчі дні. Очікується, що він отримає одностайну підтримку


Як повідомляла УМ, міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер виступає категорично проти запровадження ембарго на російські енергоносії в рамках санкційної політики ЄС за вторгнення в Україну.