Під Маріуполем бойовики захопили колону евакуаційних автобусів – Ірина Верещук

19:51, 22.03.2022

Гуманітарний коридор з Маріуполя був погоджений з Червоним Хрестом. (facebook.com/starukholexander)

Бойовики терористичної «ДНР» цинічно захопили колону евакуаційних автобусів, які рухалися погодженим гуманітарним коридором поблизу Мангуша під Маріуполем у вівторок.

 

Як інформує Україна молода, про цей військовий злочин повідомила віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

 

«Те, що вони роблять, насправді звірство. Сьогодні на коридорі, який ми спробували вкотре відкрити, була колона автобусів, працівники ДСНС, яких захопили представники "ДНР", вони стоять біля Мангуша. Зараз там зупинились.

 

Ми намагаємось їх витягти всіма силами. І я хочу, щоб весь світ знав, от ціна слова тих, хто каже, що вони миротворці, хто каже, що приніс мир. Це визнаний коридор, ми його погодили з Червоним Хрестом, і зараз людей тримають в заручниках, повідомляють, що техніку буде забрано, а людей можливо пустять, а можливо і ні», - сказала міністр.

 

За її даними, з Маріуполя мінімум 100 тисяч і більше людей хочуть виїхати, але не можуть це зробити.

 

«Як мінімум 100 і більше тисяч (людей) хочуть і не можуть виїхати. Насправді, коридору немає як такого. А ті, що є, вони лише для легкових автомобілів, і для тих, хто може йти пішки. Уявіть, людям доведеться йти 10, 20 і більше кілометрів до пункту, де б ми могли їх посадити в автобус і відвезти до Запоріжжя», - обурюється пані Верещук.

 

Вона додала, що досі складно наочно оцінити масштаб катастрофи в обстріляному окупантами драмтеатрі в Маріуполі, оскільки рятувальники не можуть туди дістатися через постійні обстріли.

 

Щодо ситуації на Чернігівщині, Ірина Верещук зазначила, що туди будуть намагатися відкрити гуманітарний коридор, але за повідомленнями військових, такий коридор буде надто небезпечний для життя і здоров’я тих, хто хоче виїхати саме гуманітарним коридором.

 

«Я знаю, що декому вдалося покинути Чернігів і область, як рівно й інші області, які люди самотужки долають, без гумкоридорів, бо гумкоридор лише там, де ми не контролюємо ділянку. На сьогодні, на жаль, немає впевненості, що завтра запрацює такий коридор», - додала вона.

 

Як повідомляла «УМ», у Маріуполі кількість жертв серед мирного населення щоденно зростає і станом на 21 березня перевищила три тисячі людей. У місті гуманітарна катастрофа.

 

Українські захисники збили 22 березня ворожий літак, який останнім часом скидав бомби на блокадний Маріуполь.