Рада затвердила вихід України з двох угод в рамках СНД

16:54, 16.02.2022

Це рішення підтримали 309 народних обранці, п’ятеро проголосувало проти

309 народних депутатів Верховної  Ради підтримали закон "Про вихід України з рішень про створення та діяльність Антитерористичного центру держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав" (№0065). 


Як інформує Україна молода, про це йшлося на засіданні Ради.


Законопроєкт 0065 передбачає виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для виходу України з рішень про створення та діяльність Антитерористичного центру держав – учасниць СНД.


«Вийти з Рішення про створення Антитерористичного центру держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, підписаного 21 червня 2000 року в Москві, та Рішення про Антитерористичний центр держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, підписаного 1 грудня 2000 року в Мінську, ратифікованих Верховною Радою України 4 жовтня 2001 року», – йдеться в документі, ініційованому президентом Володимиром Зеленським.


Крім того, народні депутати підтримали законопроєкт «Про вихід з деяких міжнародних договорів України, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав». Його подав прем’єр-міністр Дмитро Шмигаль.


Документ передбачає, зокрема, вихід України з угоди про правила визначення походження товарів країн, що розвиваються, при наданні тарифних преференцій.


При цьому кілька народних депутатів під час обговорення закликали денонсувати всі угоди, укладені Україною в рамках СНД, і натомість укласти двосторонні угоди з держава, які входять до цього об’єднання.


Україна стала однією з держав-засновниць Співдружності Незалежних Держав у 1991 році. У 2018 році президент Петро Порошенкопідписав указ, яким увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про остаточне припинення участі України у роботі статутних органів СНД.


Як повідомляла УМ, у Верховній Раді України у вівторок, 15 лютого, депутати підтримали закон про встановлення кримінальної відповідальності за прояви антисемітизму.